Категорія
Найбагатші
Дата

Revolut збільшив оцінку до $33 млрд. Українець Влад Яценко став мільярдером

Фінтех-стартап Revolut, заснований росіянином Миколою Сторонським і українцем Владом Яценком, залучив $800 млн інвестицій. Компанію оцінили у $33 млрд, що робить її найдорожчим фінтех-стартапом у Великій Британії, пише TechCrunch

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Нова оцінка у шість разів більша в порівнянні з попереднім раундом фінансування у 2020 році. Тоді компанію оцінили у $5,5 млрд. Головні інвестори цього раунда (серія E) – фонд SoftBank Vision Fund 2 і Tiger Global Management.
  • Revolut став найдорожчим стартапом у Великій Британії, перевершивши оцінку Checkout.com в $15 млрд, а українець Влад Яценко тепер мільярдер. Станом на грудень 2020 року, у нього було близько 3,97% акцій компанії, за даними Pitchbook. Після інвестицій його частка могла знизитись приблизно до 3,87%. В такому випадку акції, які належать Яценку, оцінються приблизно в $1,3 млрд. Це дозволило б йому увійти у першу десятку чинного списку українського Forbes та посунути на десяте місце Олександра Ярославського.
  • Микола Сторонський вперше потратив до списку найбагатших людей Росії за версією Forbes у 2019 році. Після нового раунду його частка буде оцінюватись приблизно в $7,1 млрд, підрахував американський Forbes.
  • Залучені $800 млн компанія планує направити на запуск нових продуктів і експансію на нові ринки, включаючи США та Індію, пише Bloomberg.
Матеріали по темі

Контекст

Британську компанію Revolut запустили у 2015 році росіянин Микола Сторонський і українець Влад Яценко. Сервіс дає змогу переказувати гроші за кордон і конвертувати валюти без комісій, брати кредити, відкривати рахунки компаній, торгувати криптовалютами, купувати страховку тощо. Revolut не має відділень, тому всі операції з картами проходять в однойменному застосунку на смартфоні. Компанія працює на ринках ЄС і США, маючи близько 16 млн клієнтів і понад 150 млн транзакцій щомісяця.

За підсумком 2020 року, Revolut збільшив дохід проти 2019-го на 57% – до $361 млн. Основну частину доходу – $131 млн – компанія отримала від транзакцій за платіжними картками. Щоразу, коли клієнт Revolut здійснює покупку по карті, Visa або MasterCard повертає сервісу частину комісії. Водночас Revolut повідомив про операційні збитки у $277 млн, що вдвічі більше проти показників попереднього року. Основною причиною цього став швидкий ріст компанії, через який компанія витрачала більше на персонал. Зі штатом у понад 2200 співробітників Revolut витратила $367 млн ​на адміністративні витрати.

Найближчий конкурент Revolut в Європі – шведський фінтех-стартап Klarna, який надає можливість купити товар у розстрочку. Стартап у червні залучив $639 млн інвестицій; його оцінили у понад $45,6 млрд, що збільшило оцінку у понад чотири рази менше ніж за рік. Найдорожчою ж фінтехкомпанією наразі є американська Stripe, яку на початку цього року оцінили у $95 млрд.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні