Категорія
Новини
Дата

Останній енергоблок ЗАЕС відключено від мережі через обстріли окупантів – «Енергоатом»

Енергоблок №6 Запорізької атомної електростанції відключено від мережі через пошкодження лінії електропередач, яка з'єднувала вузол ЗАЕС із енергосистемою України. Про це йдеться у заяві НАЕК «Енергоатом».

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Протягом останніх трьох діб російські окупаційні війська продовжують інтенсивні обстріли території навколо Запорізької АЕС. Внаслідок цього були пошкоджені та відключені лінії електропередачі (ЛЕП) 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська, 330 кВ ЗаТЕС – Каховська та ЛЕП 330 кВ ЗаТЕС – Мелітополь. 
  • Також пошкоджено АТ 750/330 кВ ЗАЕС. Інші лінії вузла ЗАЕС/ЗаТЕС зазнали пошкоджень ще раніше, заявили в «Енергоатомі». 
  • 5 вересня внаслідок пожежі, що сталася через обстріли, було відімкнено ЛЕП 330 кВ ЗаТЕС – Феросплавну, тобто останню лінію, яка зʼєднувала вузол ЗАЕС/ЗаТЕС із енергосистемою України. 
  • «Як наслідок було розвантажено та відключено від мережі енергоблок №6, який зараз живить власні потреби ЗАЕС», – ідеться у заяві «Енергоатома».
  • Світ знову знаходиться на межі атомної катастрофи, заявив міністр енергетики Герман Галущенко, коментуючи знеживлення ЗАЕС. 
  • Будь-які ремонти ліній зараз неможливі – навколо станції ведуться бойові дії, наголосив він.
  • «Деокупація ЗАЕС та створення демілітаризованої зони навколо неї – це єдиний шлях забезпечити ядерну безпеку», – зазначив Галущенко.

Контекст

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

З початку серпня окупанти регулярно обстрілюють територію станції, бʼють по лініях електропередач, щоб відʼєднати ЗАЕС від української енергосистеми та підключити до російської. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 

29 серпня супутникова компанія Maxar Technologies опублікувала знімки, на яких видно, що в даху будівлі Запорізької АЕС, схоже, утворилися чотири пробоїни.

ООН, США та Україна закликали РФ до виведення військової техніки й особового складу з ядерного об’єкта.

1 вересня місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС. До місії МАГАТЕ увійшли 14 міжнародних експертів. Місію очолив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі. Російські окупанти не пустили на ЗАЕС журналістів разом із працівниками МАГАТЕ. Після візиту на ЗАЕС Гроссі заявив, що переважна більшість систем на АЕС перебуває в робочому стані та функціонує. Однак фізична цілісність деяких будівель ЗАЕС порушена. Також, за його словами, російська окупація станції спричинила розрив ланцюжків поставок, що погано позначилося на обслуговуванні станції. Але співробітникам поки що вдається розвʼязувати проблему в оперативному режимі. Після відключення станції від енергосистеми катастрофи вдалося уникнути за рахунок роботи дизельних генераторів.

3 вересня МАГАТЕ заявило про те, що Запорізьку АЕС відключили від мережі. 5 вересня четверо з шести представників команди інспекції МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і залишили майданчик станції, повідомив у Telegram мер Енергодара Дмитро Орлов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні