Категорія
Новини
Дата

Паливо, гуманітарка, швидкопсувні товари. ЕВА закликає створити окрему чергу на кордоні з Польщею для певних вантажів

ЕВА закликала забезпечити вільний руху товарів та вантажів через польсько-український кордон, зокрема, швидкопсувних товарів, а також військових та гуманітарних вантажів, палива, йдеться у заяві асоціації. Обʼєднання звернулось до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та голови Офісу президента Андрія Єрмака щодо необхідності визначити для цих вантажів «окрему справедливу чергу».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ЕВА закликало Шмигаля та Єрмака забезпечити першочерговий, безперешкодний доступ до перетину кордону як з українського, так і польського боку для швидкопсувних товарів, військових та гуманітарних вантажів, палива. 
  • Бізнес зазначає, що товари, які перевозяться вантажними автомобілями, часто мають обмежений термін придатності, тож будь-який простій призводить до значних фінансових втрат. 
  • Окрім страйків з польського боку, страйк оголосили також і місцеві українські перевізники. Вони блокують вантажі, що ввозяться в Україну, зокрема, вантажі швидкопсувних товарів (свіже мʼясо та риба, овочі та фрукти), безпосередньо після митної зони, практично на автодорогах. 
  • «Блокуючи вантажівки, страйкарі не лише завдають збитків українським компаніям-імпортерам, а й шкодять європейським компаніям-виробникам»,– сказано у повідомленні.
  • Зазначається, що через протестувальників з обох сторін очікувані терміни доставки збільшились ще на додаткові 11 діб затримки для товарів не харчової групи та 2-7 доби для продовольчої групи, особливо для швидкопсувних товарів. 

Контекст

Протести на на польсько-українському кордоні тривають уже понад чотири місяці. Внаслідок блокувань рух пунктами пропуску для вантажного транспорту значно ускладнений.

Через блокування пунктів пропуску на польсько-українському кордоні 67% топменеджерів членських компаній Європейської Бізнес Асоціації повідомили про відчутні наслідки для бізнесу, йдеться в опитуванні ЕВА. За даними 36 учасників опитування, загальна сукупна сума збитків від початку страйків склала принаймні €24,8 млн. У перерахунку на одну компанію йдеться про майже €700 000 збитків у середньому.

Минулого року українські перевізники виконали 362 000 перевезень до Польщі, з яких 68 000 – перевезення палива та ще близько 15 000 – перевезення гуманітарних вантажів. Кількість саме комерційних перевезень до Польщі за 2023 рік становить 280 000 (229 000 у 2021 році, у 2022 – 307 000), повідомляло Мінінфраструктури.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні