Перед голосуванням за документ близько 1000 протестувальників пікетували будівлю парламенту Грузії /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Парламент Грузії ухвалив резонансний закон про «іноагентів»

1 хв читання

Перед голосуванням за документ близько 1000 протестувальників пікетували будівлю парламенту Грузії Фото Getty Images

Парламент Грузії у третьому, остаточному читанні затвердив закон про «іноагентів» – законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу», пише «Ехо Кавказу». За затвердження резонансної ініціативи «Грузинської мрії» проголосували 84 депутати, попри протести громадян та критику міжнародних партнерів.

Ключові факти

  • Закон, ухвалений парламентом, у 10-денний термін передається президентові Грузії. Саломі Зурабішвілі раніше пообіцяла, що накладе вето на законопроєкт.
  • Згідно з Конституцією Грузії, президент у двотижневий термін підписує та публікує закон або з мотивованими зауваженнями повертає його до парламенту. «Грузинська мрія» має достатньо голосів, щоб подолати вето. Якщо і після цього президент не підпише закону, його підписує та публікує голова парламенту.
  • Законопроєкт вимагатиме від організацій, які отримують понад 20% свого фінансування з-за кордону, зареєструватися як агенти іноземного впливу, вводячи обтяжливі вимоги до розкриття інформації та штрафи за порушення.
  • У вівторок перед голосуванням близько 1000 протестувальників пікетували будівлю парламенту Грузії, пише Reuters. Загалом мітинги продовжуються вже кілька тижнів.

Контекст

Навесні 2023 року в Грузії хотіли прийняти схожий закон. Тоді після протестів населення партія відмовилась від ідеї.

Євросоюз, який у грудні надав Грузії статус кандидата, неодноразово заявляв, що законопроєкт стане барʼєром на шляху подальшої інтеграції Тбілісі з блоком. США, Велика Британія, Німеччина, Італія та Франція закликали Грузію відкликати законопроєкт.

Опоненти охрестили законопроєкт «російським законом», порівнявши його з схожим російським законодавством проти критиків Кремля.

Уряд Грузії заявляє, що законопроєкт необхідний для забезпечення прозорості, боротьби з «псевдоліберальними цінностями» і збереження суверенітету країни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні