Перед голосуванням за документ близько 1000 протестувальників пікетували будівлю парламенту Грузії /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Парламент Грузії ухвалив резонансний закон про «іноагентів»

1 хв читання

Перед голосуванням за документ близько 1000 протестувальників пікетували будівлю парламенту Грузії Фото Getty Images

Парламент Грузії у третьому, остаточному читанні затвердив закон про «іноагентів» – законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу», пише «Ехо Кавказу». За затвердження резонансної ініціативи «Грузинської мрії» проголосували 84 депутати, попри протести громадян та критику міжнародних партнерів.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Закон, ухвалений парламентом, у 10-денний термін передається президентові Грузії. Саломі Зурабішвілі раніше пообіцяла, що накладе вето на законопроєкт.
  • Згідно з Конституцією Грузії, президент у двотижневий термін підписує та публікує закон або з мотивованими зауваженнями повертає його до парламенту. «Грузинська мрія» має достатньо голосів, щоб подолати вето. Якщо і після цього президент не підпише закону, його підписує та публікує голова парламенту.
  • Законопроєкт вимагатиме від організацій, які отримують понад 20% свого фінансування з-за кордону, зареєструватися як агенти іноземного впливу, вводячи обтяжливі вимоги до розкриття інформації та штрафи за порушення.
  • У вівторок перед голосуванням близько 1000 протестувальників пікетували будівлю парламенту Грузії, пише Reuters. Загалом мітинги продовжуються вже кілька тижнів.

Контекст

Навесні 2023 року в Грузії хотіли прийняти схожий закон. Тоді після протестів населення партія відмовилась від ідеї.

Євросоюз, який у грудні надав Грузії статус кандидата, неодноразово заявляв, що законопроєкт стане барʼєром на шляху подальшої інтеграції Тбілісі з блоком. США, Велика Британія, Німеччина, Італія та Франція закликали Грузію відкликати законопроєкт.

Опоненти охрестили законопроєкт «російським законом», порівнявши його з схожим російським законодавством проти критиків Кремля.

Уряд Грузії заявляє, що законопроєкт необхідний для забезпечення прозорості, боротьби з «псевдоліберальними цінностями» і збереження суверенітету країни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд