Категорія
Новини
Дата

Парламент збільшив видатки держбюджету на 286 млрд грн. 87% суми спрямують на безпеку й оборону

Верховна Рада (ВР) внесла зміни до Державного бюджету-2022, збільшивши його видатки 286,22 млрд грн. Про це йдеться на сайті ВР.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Збільшити видатки пропонується коштом зовнішніх запозичень (з відповідним збільшенням граничних обсягів державного боргу і дефіциту державного бюджету).
  • Майже 87% цих коштів будуть спрямовані на сферу безпеки й оборони — 247,8 млрд грн. Зокрема для Міноборони виділено додатково 166,1 млрд грн, для МВС — 76,4 млрд грн, для СБУ — 2,8 млрд грн.
  • Видатки на соціальне забезпечення ВР збільшила на 38,42 млрд грн. Кошти будуть спрямовані Пенсійному Фонду — 20 млрд грн, на адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам — 12,5 млрд грн, на програму єПідтримка — 5,8 млрд грн, на поповнення резервного фонду — 1,5 млрд грн.

Контекст

Держбюджет на 2022 рік передбачав видатки на рівні 1 трлн 499,4 млрд грн. Верховна Рада 23 лютого внесла зміни до держбюджету 2022 року, збільшивши видатки на оборону на 23 млрд грн.

Україна потребує близько $5 млрд на місяць додаткового фінансування. Наразі можна розраховувати на понад $11,5 млрд, сказав в інтервʼю Forbes представник України у Світовому банку Роман Качур.

За його словами, Світовий банк надав $1 млрд, очікується ще $2 млрд. Конгрес США проголосував за пакет, який включає $8,5 млрд прямої допомоги. Уряд Канади оголосив, що передасть $1 млрд у спеціальних правах запозичення (СПЗ). Єврокомісія заявила про макрофін. Наразі найбільшим донором траст-фонду є США – $1 млрд, наголосив Качур.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні