Категорія
Новини
Дата

Вибори у Грузії. Партія влади лідирує з понад 54% голосів, опозиція не визнає результатів, президентка Саломе Зурабішвілі закликала до протестів (оновлено)

3 хв читання

У Грузії 26 жовтня пройшли вибори до парламенту. Центральна виборча комісія Грузії оголосила перемогу партії влади «Грузинська мрія», передає Ехо Кавказу. Опозиція відмовляється визнавати результати, стверджує, що «вибори вкрадено», а європейське майбутнє країни під загрозою. Ввечері 27 жовтня президентка Грузії Саломе Зурабішвілі назвала парламентські вибори «російською спецоперацією» та «гібридною війною». Заявила про їх невизнання та закликала людей вийти 28 жовтня на масові протести.

Новий номер Forbes Ukraine: 202 найбільші приватні компанії та 303 ефективних СЕО. Оформлюйте передзамовлення та будьте першими, хто отримає два журнали за ціною одного! 

Деталі

  • Після підрахунків 99% бюлетенів правляча партія «Грузинська мрія – Демократична Грузія» отримала на парламентських виборах 54,3% голосів виборців, передає Ехо Кавказу. 
  • Результати інших партій: «Коаліція за зміни» — 10,8%, «Єдність – Національний рух» – 10,1%, «Сильна Грузія» — 8,8%, «Гахарія за Грузію» — 7,8%.
  • На 52 виборчих дільницях за кордоном 29,1% голосів виборці віддали «Коаліції за зміни». Далі слідують: «Єдність – Національний рух» – 20,8%, «Грузинська мрія» — 17,7%, «Сильна Грузія» — 14,1%, «Гахарія за Грузію» — 8,5%.
  • Лідер «Грузинської мрії» Бідзіна Іванішвілі вже оголосив про перемогу своєї партії.
  • Паралельно з «Грузинською мрією» перемогу на виборах, але проєвропейських сил, святкувала й президентка Грузії Саломе Зурабішвілі. «Європейська Грузія перемагає з 52%, попри спробу фальсифікації виборів і без голосів діаспори. Грузія показала демократію, європейськість та зрілість. Я пишаюся і впевнена у нашому європейському майбутньому!», — написала вона в соцмережі Х, спираючись на підсумки екзит-полів.
  • Дві опозиційні партії «Коаліція за зміни» та блок Міхеїла Саакашвілі «Єдність – Національний рух» вже заявили, що не визнають перемогу «Грузинської мрії», та анонсували акції протесту, передає Ехо Кавказу.
  • Голова партії «Єдність – національний рух» Тінатін Бокучава назвала вибори «викраденими», а результати – «вкраденими», передає BBC.
  • «Центральна виборча комісія виконала брудне доручення олігарха Іванішвілі та оголосила результати, які показують, що Іванішвілі вкрав перемогу у грузинського народу і тим самим вкрав європейське майбутнє», — заявила Бокучава.
  • «Вибори вкрадені. Відбулася узурпація влади. Це конституційний переворот», — підкреслив лідер «Коаліції за зміни» Ніка Гварамія.
  • «Результати, опубліковані ЦВК Грузії, не відбивають волю громадян», — заявив експремʼєр Грузії та лідер партії «Гахарія за Грузію» Георгій Гахарія. «Іванішвілі придушив волю громадян Грузії», — підкреслив він.
  • Чинний премʼєр Грузії Іраклій Кобахідзе відреагував на заяви опозиції про «вкрадені вибори», заявивши, що «у них просто не вистачило гідності змиритися з черговою поразкою».
  • За словами Кобахідзе, уряд затвердять попри протести опозиції.
  • Такий результат ставить хрест на очікуваннях опозиції та більшої частини цивільного сектору, що після виборів у Грузії сформується проєвропейський коаліційний уряд, аналізує Ехо Кавказу.
  • За попередніми даними, у новому скликанні парламенту правляча сила матиме 88 мандатів, опозиція – 62.

Оновлено о 19:43

  • Ввечері 27 жовтня президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що не визнає результати парламентських виборів у країні. «Ми стали свідками та жертвами російської спецоперації, гібридної війни, випробуваної на грузинському народі», — передає її слова Ехо Кавказу.
  • Вибори пройшли в умовах тотальної фальсифікації та стали конфіскацією голосів виборців, пояснила вона. Раніше вдень міжнародні спостерігачі заявили, що вибори в Грузії відбулися зі «значними порушеннями».
  • «Я не визнаю цих виборів. Ці вибори не можуть бути визнані. Це те ж саме, що й визнання входження в країну Росії, підпорядкування Грузії Росії. Я приїхала в країну не для цього. Наші пращури не для цього жили, і ми цього не приймемо. Ніхто не може відібрати у Грузії європейське майбутнє», — резюмувала Зурабішвілі та оголосила про мітинг завтра ввечері, 28 жовтня, в центрі Тбілісі. 
  • «Ми повинні стати разом і заявити, що не визнаємо ці вибори, не терпимо Росію та її вторгнення до Грузії в такій формі. Я хотіла б покликати вас усіх на [площу] Руставелі завтра, о 19:00, щоб ми могли разом оголосити всьому світу, що не визнаємо ці вибори. Ми захищаємо конституційне право», — сказала Зурабішвілі.
  • Опозиційні «Коаліція за зміни» та «Єдність — Національний рух» вже заявили, що не братимуть участі у роботі нового парламенту, передає грузинська служба Радіо Свобода. «Коаліція за зміни» публічно відмовилася від депутатських мандатів.
  • У соцмережі Х глава Євроради Шарль Мішель закликав грузинські відповідальні органи розслідувати порушення, про які було повідомлено. А також повідомив, що виніс питання Грузії на неформальний саміт ЄС у листопаді. «На листопадовому засіданні Євроради буде дана оцінка ситуації та визначені наступні кроки у відносинах ЄС із Грузією», — написав Шарль Мішель.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд