Категорія
Новини
Дата

ЄС призупинив інтеграцію Грузії й заморозив €30 млн допомоги на оборону

1 хв читання

Європейський союз призупинив процес вступу Грузії до блоку та заморозив €30 млн, виділених на підтримку оборонного сектора країни. Про це розповів журналістам посол ЄС Павло Герчинський, пише місцеве видання SOVA 9 липня.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • 27 червня лідери країн-членів ЄС на зустрічі в Брюсселі ухвалили кілька важливих рішень: підтвердили тверду прихильність до захисту України, а також погодилися зупинити процес приєднання Грузії до ЄС, зазначив Герчинський.
  • Крім того, лідери ЄС вирішили заморозити гроші, які були виділені на підтримку Сил оборони Грузії в рамках Європейського фонду миру (EPF). Йдеться про €30 млн, які Брюссель планував передати Міноборони Грузії, повідомив посол.

Цитата

«І це тільки перший крок, будуть й інші кроки. Нашу пряму допомогу уряду Грузії буде скорочено, і ми постараємося перекласти цю пряму допомогу уряду на громадянське суспільство і засоби масової інформації», – сказав Герчинський.

Контекст

28 травня парламент Грузії більшістю голосів подолав вето президентки Саломе Зурабішвілі на закон «Про прозорість іноземного впливу». 

Голосування відбулося на тлі масштабної акції противників закону. Парламентарії залишали парламент під вигуки протестувальників «Раби».

Навесні 2023 року в Грузії хотіли прийняти схожий закон. Тоді після протестів населення правляча партія відмовилась від ідеї.

Цього року влада вирішила не відмовлятися від ініціативи, попри протест десятків тисяч громадян, про позицію міжнародних партнерів Грузії. 

Зокрема, США оголосили про запровадження візових обмежень проти прихильників нового закону та про всебічний перегляд відносин із Грузією.

Закон «Про прозорість іноземного впливу» передбачає створення спеціального реєстру, в якому будуть вказані всі некомерційні юридичні особи та ЗМІ, що фінансуються з-за кордону більш ніж на 20%. Вони повинні будуть публікувати річний фінансовий звіт.

Опоненти назвали цей закон «російським», порівнявши його зі схожим російським законодавством проти критиків Кремля.

Уряд Грузії заявляє, що цей закон необхідний для забезпечення прозорості, боротьби з «псевдоліберальними цінностями» та збереження суверенітету країни.

14 грудня 2023 року Рада ЄС надала Грузії статус офіційного кандидата на вступ до Євросоюзу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд