Категорія
Новини
Дата

PayPal збирається купити Pinterest за $45 млрд. Навіщо платіжній системі соцмережа з картинками

1 хв читання

Pinterest. /Shutterstock

Pinterest. Фото Shutterstock

Керівництво платіжної системи PayPal думає купити Pinterest. Обговорювана сума – $45 млрд, пише Bloomberg. За допомогою соцмережі PayPal хоче створити «суперзастосунок», в якому користувачі зможуть здійснювати купівлю й одночасно інвестувати в акції

Якщо угода відбудеться, PayPal, один із найбільших платіжних сервісів, отримає доступ до соціальної платформи, якою користуються 454 млн осіб на місяць. Це 14-та за величиною соцмережа в світі. Для порівняння: в Instagram, яка теж робить акцент на візуальному контенті, місячних користувачів усього вдвічі більше.

Кількість активних користувачів Pinterest до 2025 року може зрости до 750 млн, вважають в PayPal. Але Pinterest цікава PayPal не тільки популярністю – соцмережа активно розвиває напрямок електронної комерції. За даними Bloomberg, керівники платіжної системи хочуть злити компанії, щоб створити «суперзастосунок», як у Alipay або WeChat. Користувачі програми зможуть здійснювати в ньому купівлю, а також переводити чеки, інвестувати в акції та використовувати високоприбуткові ощадні рахунки.

Обидві компанії публічні. Після публікації новини акції Pinterest подорожчали на 13%, а PayPal навпаки – впали майже на 6% (тобто сервіс подешевшав на приблизно $15 млрд). PayPal готовий платити $70 за акцію. Поточна ціна $62. Pinterest вийшов на біржу в 2019 році. Оцінка компанії в той час була всього $10 млрд.

Капіталізація PayPal теж збільшилася з початку пандемічного 2020 року – вдвічі, до $300 млрд. Кількість клієнтів PayPal в 2020 році зросла на 72,7 млн активних користувачів, до 400 млн. Як повідомляв Bloomberg, тільки в четвертому кварталі 2020-го до платіжної системі додалися 16 млн клієнтів. Операційний прибуток компанії за весь минулий рік – $ 5,39 млрд при виторзі $21,45 млрд.

Якщо поглинання таки станеться, сума всіх M&A угод у 2021 році дотягне до $4,11 трлн, і це буде новим рекордом, пише Bloomberg. Старий рекорд був у 2007 році – $4,07 млрд.

Pinterest уже хотіла купити велика технологічна компанія в 2020-му – Microsoft збиралася заплатити за соцмережу $51 млрд, писали журналісти Financial Times у лютому цього року. Купівля Pinterest стала б найбільшою угодою для Microsoft. Але переговори зірвалися. Для PayPal це поглинання теж може стати найбільшим. До цього рекордом платіжної системи була купівля Honey Science Corp минулого року за $4 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні