Категорія
Новини
Дата

PayPal збирається купити Pinterest за $45 млрд. Навіщо платіжній системі соцмережа з картинками

Pinterest. /Shutterstock

Pinterest. Фото Shutterstock

Керівництво платіжної системи PayPal думає купити Pinterest. Обговорювана сума – $45 млрд, пише Bloomberg. За допомогою соцмережі PayPal хоче створити «суперзастосунок», в якому користувачі зможуть здійснювати купівлю й одночасно інвестувати в акції

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Якщо угода відбудеться, PayPal, один із найбільших платіжних сервісів, отримає доступ до соціальної платформи, якою користуються 454 млн осіб на місяць. Це 14-та за величиною соцмережа в світі. Для порівняння: в Instagram, яка теж робить акцент на візуальному контенті, місячних користувачів усього вдвічі більше.

Кількість активних користувачів Pinterest до 2025 року може зрости до 750 млн, вважають в PayPal. Але Pinterest цікава PayPal не тільки популярністю – соцмережа активно розвиває напрямок електронної комерції. За даними Bloomberg, керівники платіжної системи хочуть злити компанії, щоб створити «суперзастосунок», як у Alipay або WeChat. Користувачі програми зможуть здійснювати в ньому купівлю, а також переводити чеки, інвестувати в акції та використовувати високоприбуткові ощадні рахунки.

Обидві компанії публічні. Після публікації новини акції Pinterest подорожчали на 13%, а PayPal навпаки – впали майже на 6% (тобто сервіс подешевшав на приблизно $15 млрд). PayPal готовий платити $70 за акцію. Поточна ціна $62. Pinterest вийшов на біржу в 2019 році. Оцінка компанії в той час була всього $10 млрд.

Капіталізація PayPal теж збільшилася з початку пандемічного 2020 року – вдвічі, до $300 млрд. Кількість клієнтів PayPal в 2020 році зросла на 72,7 млн активних користувачів, до 400 млн. Як повідомляв Bloomberg, тільки в четвертому кварталі 2020-го до платіжної системі додалися 16 млн клієнтів. Операційний прибуток компанії за весь минулий рік – $ 5,39 млрд при виторзі $21,45 млрд.

Якщо поглинання таки станеться, сума всіх M&A угод у 2021 році дотягне до $4,11 трлн, і це буде новим рекордом, пише Bloomberg. Старий рекорд був у 2007 році – $4,07 млрд.

Pinterest уже хотіла купити велика технологічна компанія в 2020-му – Microsoft збиралася заплатити за соцмережу $51 млрд, писали журналісти Financial Times у лютому цього року. Купівля Pinterest стала б найбільшою угодою для Microsoft. Але переговори зірвалися. Для PayPal це поглинання теж може стати найбільшим. До цього рекордом платіжної системи була купівля Honey Science Corp минулого року за $4 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні