Ігор Коломойський /УНІАН
Категорія
Новини
Дата

Підприємства, повʼязані з Коломойським, Жеваго, Богуслаєвим та Григоришиним, переходять у власність держави (Оновлено)

2 хв читання

Ігор Коломойський Фото УНІАН

Підприємства, які повʼязані з Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, Вячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним, переходять у власність держави. Першою про це написала ЕП з посиланням на рішення НКЦПФР від 6 листопада. Пізніше на сайті Нацкомісії зʼявилася інформація про таке рішення, але без подробиць. За даними «Інтерфакс-Україна», підставою для відчуження підприємств стали закон і наказ верховного головнокомандувача.

Ключові факти

  • Нацкомісія прийняла рішення про забезпечення примусового відчуження у власність держави акцій ПАТ «Укрнафта», ПАТ «Укртатнафта», АТ «Мотор Січ», ПрАТ «АвтоКрАЗ» та ПрАТ «Запоріжтрансформатор».
  • Наразі невідомо, чи буде передача акцій цих підприємств компенсовуватися їх колишнім власникам та міноритарним акціонерам.
  • В Офісі президента Forbes повідомили, що наразі готується рішення, яке частково повʼязане з боротьбою з олігархами і роботою стратегічних підприємств під час війни.
  • Оновлено о 14:20. НКЦПФР підтвердила інформацію про прийняття відповідного рішення. Підставами для рішення про порядок відчуження майна щодо акцій пʼяти підприємств став закон «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного або надзвичайного стану» і виданий згідно з ним наказ верховного головнокомандувача ЗСУ від 6 листопада «Про рішення ставки верховного головнокомандувача ЗСУ від 5.11.2022», повідомив «Інтерфакс-Україна» з посиланням на копію рішення Нацкомісії. 
  • Крім того було прийнято відповідні пʼять наказів командувача Cил логістики ЗСУ про примусове відчуження майна – акцій «Укрнафти», «Укртатнафти», «Запоріжтрансформатора», «Мотор Січі» й «АвтоКрАЗу».
  • Відповідно до рішення НКЦПФР, керуючим рахунком у цінних паперах, на який відчужуються акції, буде Міноборони.
  • Комісія також зазначила, що операція з відчуження акцій має бути здійснена незважаючи на наявність інших обтяжень на обіг акцій.
  • Оновлено о 15:35. За словами секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олексія Данілова, вилучені активи набули статусу військового майна, їхнє управління передано Міністерству оборони. «Після завершення воєнного стану згідно з нормами законів ці активи можуть повернути власникам або (відбудеться) відповідне відшкодування їхньої вартості», – наводить слова Данілова «Інтерфакс-Україна».

Контекст

Так званій групі «Приват», акціонерами якої є Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, в «Укрнафті» належить близько 42% акцій. Державі в особі НАК «Нафтогаз України» до цього належали 50% плюс 1 акція. Власниками інших акцій є міноритарні акціонери. 

За даними Forbes, 56% акцій «Укртатнафти» ділять порівну бізнесмен Олександр Ярославський і група «Приват». Інші належать НАК «Нафтогаз України». Ключовим активом «Укртатнафти» є Кременчуцький нафтопереробний завод, який у травні вивели з ладу російські ракетними обстріли.

Донедавна власником «Мотор Січ» був Вʼячеслав Богуслаєв, який у 2017 році продав 56% акцій компанії китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd. Через наявність порушень, зокрема щодо дотримання антимонопольного законодавства операції з акціями «Мотор Січі» були заблоковані, а згодом – арештовані. Богуслаєва арештували, звинувативши у державній зраді.

Компанія «АвтоКрАЗ» входить в групу «Фінанси та кредит» Костянтина Жеваго. Підприємство займається виготовленням великовантажних автомобілів.

«Запоріжтрансформатор» – підприємство-банкрут, яке виробляє трансформаторне та реакторне обладнання. Його власником є Костянтин Григоришин.

Для запровадження санкцій та конфіскації майна олігархів потрібні докази їх причетності до колабораційної діяльності та відкриті кримінальні провадження, заявляв в інтервʼю Forbes очільник НАЗК Олександр Новіков.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні