Категорія
Новини
Дата

Ефект Афганістану. Як Кемерон переконував Трампа допомогти Україні – розповідає американський аналітик Даг Клейн

2 хв читання

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон допоміг переконати експрезидента США Дональда Трампа сприяти розблокуванню допомоги Україні. Про це в інтерв’ю Forbes Ukraine розповів Даг Клейн, політичний аналітик Atlantic Council та Razom for Ukraine.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Цитати

  • У квітні 2024-го Трамп на пресконференції в резиденції Мар-а-Лаго заявив, що треба підтримати спікера Палати представників Майка Джонсона з його планом із допомоги Україні. Це дало політичне прикриття Джонсону, щоб не боятися звільнення з посади у разі винесення проєкту допомоги на голосування.
  • Напередодні цього до Трампа у Мар-а-Лаго приїздив Девід Кемерон. Були дуже цікаві повідомлення про аргументи Кемерона, каже Клейн. «Він сказав Трампу: якщо хочеш стати президентом, укласти угоду і досягти миру в Україні, то не можеш дозволити, щоб Україна почала ламатися, не можеш зупинити постачання зброї», – розповідає аналітик.
  • Кемерон також зробив порівняння з Афганістаном, каже Клейн. Угоду з Талібаном уклав ще Трамп, але таліби стрімко захопили Афганістан і його столицю Кабул вже у перші місяці правління Джо Байдена. «Це обвалило рейтинг останнього – він досі не зміг відновитися», – пояснює аналітик.
  • «Кемерон, можливо, навів саме такий аргумент Трампу. Мовляв, якщо допомога зупиниться, то війна не закінчиться завтра, – каже він. – Росіяни можуть захопити Київ, коли президентом стане Трамп на початку наступного року. І тоді він зазнає тих самих наслідків, що і Байден з Афганістаном».
  • Який фактор став остаточним у переконанні Трампа, сказати складно. Але інтересом Трампа завжди була перемога на виборах, зауважує Клейн: «Багато його міркувань про Україну стосуються виборів. А більшість американців її підтримують. Тому піти проти більшості й бути відверто антиукраїнським може бути політично дорого для Трампа».

Контекст

Затримка зі схваленням допомоги Україні в Конгресі США тривала з жовтня 2023-го до 20 квітня 2024 року. Це стало однією із причин втрати Україною Авдіївки, визнавали як президент України Володимир Зеленський, так і США Джо Байден.

Схвалений Конгресом закон передбачає майже $61 млрд на допомогу Україні, операціям США у регіоні та постраждалим внаслідок російської агресії країнам. Крім того, він містить вимогу до адміністрації Байдена надавати Україні ATACMS і представити стратегію США щодо України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд