Категорія
Новини
Дата

Пільги на ввезення нафтопродуктів хочуть скасувати. Що буде з цінами на бензин та дизель

Верховна Рада може скасувати 7%-вий ПДВ на ввезення пального й нульовий акциз на постачання бензину та скрапленого газу. Законопроєкт №7311 від 24 квітня зареєстровано в Верховній Раді. Експерти прогнозують, що таке рішення призведе до стрімкого подорожчання нафтопродуктів.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Документ внесла група народних депутатів, серед авторів якого є голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.
  • Депутати пропонують вилучити норми щодо зниження з 20% до 7% ставки ПДВ на моторне паливо та встановлення нульового акцизу на бензини, важкі дистиляти та скраплений газ.
  • Автори ініціативи вважають, що законопроєкт допоможе забезпечити наповнення дохідної частини бюджету за рахунок надходження податкових і митних платежів. За тиждень дії пільгового періоду держбюджет недоотримав 417 млн грн, йдеться у пояснювальній записці.

Контекст

15 березня Верховна Рада скасувала акциз на пальне, а ставку ПДВ по цих позиціях зменшила з 20% до 7%.

Скасування пільгового оподаткування призведе до зростання цін на бензин та дизель як мінімум на 10-12 грн/л – до 45 грн/л та 48 грн/л за нинішньої ціни у 34,10 грн/л та 38,7 грн/л відповідно, вважає директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

Крім того, за його словами, дефіцит пального змушує окремих учасників ринку ігнорувати рекомендації уряду. «Тому бензин реально вже 40 грн/л, а дизпальне – 45 грн/л. Тобто з повною ставкою податків реальна ціна злетить мінімум до 52 грн/л та 55 грн/л», – прогнозує експерт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні