Категорія
Новини
Дата

«Укрпошта» готова до приватизації». СЕО держкомпанії назвав потенційних покупців

«Укрпошту» можуть приватизувати /Getty Images

«Укрпошта» готова до приватизації», – Смілянський Фото Getty Images

Поштовий оператор «Укрпошта» може стати першою державною компанією, яка виставить на приватизацію частину акцій, повідомив генеральний директор компанії Ігор Смілянський в ефірі ютуб-проєкту Forbes Ukraine «Business Breakfast з Володимиром Федоріним». За його словами, для початку може йтися про продаж у приватні руки 20–25% акцій компанії.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Мені б дуже хотілося, щоб після перемоги або й до ми стали однією з перших компаній, яка проведе успішну, круту приватизацію. Принаймні, пакету акцій. Ми до цього готові», – зазначив СЕО держкомпанії. 
  • За його словами, оскільки «Укрпошта» вже є акціонерним товариством, держава може продати 100% акцій у будь-який час. 
  • Для початку може йтися про приватизацію 20–25% акцій компанії, уточнив гендиректор «Укрпошти». Потенційними партнерами для їх придбання можуть стати три типи інвесторів, вважає Смілянський. 
  • Ними можуть бути міжнародні фінансові організації, наприклад Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Міжнародна фінансова корпорація (IFC). «Вони можуть зайти як стратегічний інвестор, показати приклад підтримки приватизації в Україні, а потім продати свій пакет акцій, можливо, на IPO», – пояснив Смілянський. 
  • Другий потенційний пул інвесторів в акції «Укрпошти», на думку Смілянського, це приватні фонди, зокрема венчурні, які бачать, що логістика – перспективний напрямок. 
  • Третій варіант – стратегічні партнери «Укрпошти» з інших країн, яким може бути цікаво зайти на наш ринок через придбання частки існуючого гравця. Це можуть бути компанії на кшталт DHL або Amazon, уточнив він.

«Укрпошта» готова до приватизації», – Смілянський

Контекст

У 2024 році «Укрпошта» має намір збільшити кількість відправлених посилок на 50%, також повідомив Смілянський в ефірі ютуб-проєкту Forbes Ukraine «Business Breakfast з Володимиром Федоріним». За його словами, цьогоріч компанія спрямує на цифровізацію 1,3 млрд грн.

Торік кількість відправлених посилок виросла на 40%, також на 40% зросла кількість грошових переказів.

«Укрпошта» закінчила 2023 рік із чистим доходом від реалізації товарів і послуг у сумі 11,9 млрд грн, що на 19% більше проти показника 2022-го. Після падіння у перший рік війни «Укрпошта» повернулася до зростання. Очікується, що у 2024-му дохід збільшиться до 14,1 млрд грн.

Для порівняння: у довоєнному 2021 році дохід «Укрпошти» становив 11,1 млрд грн, у 2022-му – знизився до 10 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні