Категорія
Новини
Дата

Після продажу Мудрика Forbes оцінив вартість ФК «Шахтар» у близько €200 млн

Forbes оновив оцінку вартості донецького «Шахтаря» після угоди з лондонським «Челсі» про перехід Михайла Мудрика за €100 млн. Поточна оцінка становить близько €200 млн, тоді як станом на листопад 2022-го відповідне значення складало €100 млн, у лютому минулого року – €270 млн.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Поточна оцінка базується на сукупній вартості гравців, які залишаються у клубі. Найдорожчі – голкіпер Анатолій Трубін та захисник Микола Матвієнко, чия вартість, за даними Transfermarkt на початок 2023 року, складає €11 млн за кожного.
  • Також оцінка враховує нещодавно зароблені «Шахтарем» призові у €42 млн за участь у Лізі чемпіонів та суму, виручену від трансферу Мудрика з урахуванням дисконту у 50% для бонусної частини угоди (€30 млн).
  • Наразі достеменно невідомо, яка частина з цих коштів залишиться у клубі. До прикладу, одразу ж після продажу Мудрика президент «Шахтаря» Рінат Ахметов оголосив про виділення 1 млрд грн (близько €25 млн) на підтримку захисників Маріуполя та їхніх сімей.

Контекст

15 січня донецький «Шахтар» Ріната Ахметова та лондонський «Челсі» оголосили про перехід футболіста Михайла Мудрика до англійського клубу. Загалом «Шахтар» отримає за футболіста €100–70 млн безпосередньо та ще €30 млн як бонуси, зазначив гендиректор клубу Сергій Палкін.

Бонусну частину у €30 млн «Шахтар» отримає у разі, якщо протягом 8,5 років контракту з Мудриком «Челсі» виграє Премʼєр-лігу чи Лігу чемпіонів, уточнив після оголошення трансферу італійський журналіст Фабріціо Романо.

Михайлу Мудрику 22 роки, він грав на позиції напівзахисника «Шахтаря» та збірної України. Мудрик приєднався до академії донецького «Шахтаря» у 2016 році, грав у київському «Арсеналі» та чернігівській «Десні». У сезоні 2021–2022 забив два голи та зробив сім результативних передач у 11 матчах чемпіонату.

«Маю подвійні почуття: для того щоб вигравати європейські трофеї, я таких футболістів, як Мудрик, повинен запрошувати до нашого клубу, до нашого українського чемпіонату, а не проводжати до найкращих чемпіонатів і найкращих клубів світу», – прокоментував трансфер власник ФК «Шахтар» Рінат Ахметов.

Попередній трансферний рекорд для чемпіонату України також належить «Шахтарю». У 2018-му бразилець Фред перейшов до «Манчестер Юнайтед» за €59 млн.

Найдорожчий трансфер українського футболіста належить Андрію Шевченку – €43,88 млн (трансфер із «Мілану» в «Челсі»). У 2022 році учасника списку Forbes «30 до 30» Олександра Зінченка продали за €35 млн (з «Манчестер Сіті» до «Арсеналу»). А у 2017-му «Боруссія Дортмунд» заплатила близько €25 млн за Андрія Ярмоленка.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні