Категорія
Новини
Дата

Південнокорейська Kia не виключає згортання бізнесу в Росії

Південнокорейська корпорація Kia бачить зростання волатильності в Росії через війну в Україні і в гіршому випадку може повністю закрити свій бізнес, заявив у вівторок один із її керівників, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Якщо ви запитаєте мене про один негативний фактор для продажу, я б сказав, що волатильність у Росії може збільшитися наступного року, а сам автомобільний ринок може повністю закритися на деякий час», – сказав виконавчий віцепрезидент Kia Ву-Джон Джу.
  • Він зауважив, що компанія може «розглянути питання про те, щоб займатися тільки післяпродажним обслуговуванням, тому що ми в принципі не можемо постачати туди автомобілі».
  • Продаж Kia в Росії впав майже на 65% з початку року до вересня: у країні було поставлено близько 57 000 автомобілів порівняно з падінням продажів у світі на 4,1%. 
  • Kia виготовляє автомобілі в Росії на заводі в Санкт-Петербурзі, яким управляє дочірня компанія Hyundai Motor Co. Річна потужність заводу складає 200 000 автомобілів, на ньому працює близько 2200 осіб, згідно з сайтом Hyundai.
  • Kia у вівторок повідомила про операційний прибуток за третій квартал, який не відповідає середнім оцінкам аналітиків. За даними Samsung Securities Co., Kia була другим за популярністю автомобільним брендом у Росії з часткою її моделей близько 12%, поступаючись місцевому «АвтоВАЗ», Hyundai посіла третє місце з часткою в 11%.
  • Джу також сказав, що збої в ланцюжках поставок у Росії та Китаї, як очікується, продовжаться у четвертому кварталі. Він відмовився від коментарів, коли його запитали, чи планує Hyundai продавати свій завод у Росії. За даними Samsung Securities, продаж Kia в країні в 2021 році становив близько 6% від загального обсягу продажів.

 Контекст

Kia може приєднатится до довгого списку компаній, які згортають свою присутність у Росії після її вторгнення в Україну наприкінці лютого. Mazda Motor Corp. розглядає можливість остаточного виходу, заявила японська фірма минулого місяця, тоді як Toyota Motor Corp. також заявила, що припинить виробництво автомобілів.

Нещодавно стало відомо, що японський автовиробник Nissan Motor Co передасть свій бізнес у Росії державній компанії за €1, зазнавши таким чином збитків у розмірі близько $687 млн. Це один із найдорожчих виходів глобальної компанії з російського ринку за останній час. Угода стосується виробничих та дослідницьких потужностей Nissan в Санкт-Петербурзі, а також центру продажів і маркетингу в Москві.

Mitsubishi Motors Corp. також розглядає можливість виходу з Росії, повідомляє газета Nikkei. Представник Mitsubishi ж наголосив, що це питання ще не вирішено.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні