Категорія
Новини
Дата

Nissan зазнав збитків у розмірі $687 млн, продавши російський бізнес за €1 

Японський автовиробник Nissan Motor Co передасть свій бізнес у Росії державній компанії за €1, повідомила компанія у вівторок, зазнавши таким чином збитків у розмірі близько $687 млн. Це один з найдорожчих виходів глобальної компанії з російського ринку за останній час, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Компанія передає свої частки у ТОВ «Ніссан Мануфекчурінг Росія» Центральному науково-дослідному автомобільному і автомоторному інституту «НАМІ», йдеться у повідомленні. Угода дасть Nissan право викупити бізнес протягом шести років, заявили у Мінпромторгу Росії.
  • Угода відображає дії основного акціонера Nissan, французького автовиробника Renault, який у травні продав свій контрольний пакет акцій російського автовиробника АвтоВАЗ російському інвестору.
  • За даними міністерства, угода стосується виробничих та дослідницьких потужностей Nissan в Санкт-Петербурзі, а також центру продажів і маркетингу в Москві.
  • Nissan заявив, що очікує на надзвичайні збитки у розмірі близько 100 млрд ієн ($687 млн), але зберігає свій прогноз прибутку на фінансовий рік, що закінчується в березні.
  • Renault, якій належить 43% Nissan, підрахувала, що рішення японського партнера призведе до скорочення її чистого прибутку на €331 млн в другій половині 2022 року.
  • Повідомляється, що Renault продала свою частку в АвтоВАЗі за один рубль.
  • Угода з Nissan мала «велике значення для галузі», заявив у своїй заяві міністр промисловості та торгівлі Росії Денис Мантуров.

Контекст

Петербурзький завод Nissan за підсумками 2021 року випустив 45 040 автомобілів, що на 17% більше у порівнянні з попереднім роком. З листопада минулого року підприємство працює у дві зміни. Чисельність працівників заводу становить близько 2000 осіб.

Nissan припинив виробництво на своєму заводі в Санкт-Петербурзі в березні через збої в ланцюжку поставок. З того часу компанія та її місцевий підрозділ стежили за ситуацією, йдеться у повідомленні. Але, за словами представників Nissan, «не було видно» змін у зовнішньому середовищі, що спонукало прийняти рішення про вихід з ринку.

Молодший партнер з альянсу – Mitsubishi Motors Corp – також розглядає можливість виходу з Росії, повідомляє газета Nikkei. Представник Mitsubishi ж наголосив, що це питання ще не вирішено.

Вихід з ринку РФ відбувається на тлі серйозних змін у відносинах Nissan з Renault. У понеділок вони заявили, що ведуть переговори про майбутнє свого альянсу, зокрема, Nissan розглядає можливість інвестування Renault в нове підприємство з виробництва електромобілів.

Ці переговори, які можуть призвести до найбільшого перезавантаження альянсу з 2018 року, також включали можливість продажу Renault частини свого контрольного пакета акцій Nissan, повідомили Reuters два джерела.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні