Категорія
Новини
Дата

«Плани Зеленського щодо олігархів не змінилися». Єрмак пояснив, чому досі немає реєстру

Реєстр олігархів буде створено, але наразі є інші пріоритети. Про це сказав в інтервʼю Forbes голова Офісу президента Андрій Єрмак. Він наголосив, що плани президента та його команди щодо боротьби з олігархами не змінились. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Андрія Єрмака, олігархічна система є причиною багатьох бід України. І руйнування цієї системи – мета президента Володимира Зеленського та його команди, наголосив голова ОП. 
  • «Щоб мене правильно зрозуміли – ми підтримуємо та вболіваємо за український великий бізнес, він є надбанням країни. Але коли бізнесгрупи прагнуть політичного впливу, купують депутатів, політичні партії, впливають на судову систему – це зло», – заявив Єрмак. 
  • Голова ОП запевнив, що «реєстр буде обов’язково, але сьогодні є й інші пріоритети, у яких більш жорсткі часові рамки». 
  • Він додав, що для стратегічних партнерів боротьба з олігархами в Україні дуже важлива. «Вони бачать, що можуть разом із нами зробити дві історичні перемоги України: у війні з Росією та у війні з олігархічною системою», – наголосив Єрмак. 

Контекст

Верховна Рада минулого року ухвалила закон про олігархів, який передбачає створення спеціального реєстру у вересні минулого року. Зокрема, особам із цього списку буде заборонено фінансувати політичні партії, брати участь у великій приватизації, а також подавати спеціальну декларацію. 

В РНБО планували визначити перших олігархів до кінця травня 2022 року. 

На початку червня голова НАЗК Олександр Новіков в інтервʼю Forbes заявив, що через війну ідея створення реєстру олігархів втратила актуальність.

Наприкінці червня президент Зеленський ввів у дію положення про реєстр олігархів, яке затвердила РНБО. 

Положення визначає порядок формування та ведення реєстру олігархів.

До реєстру не вносяться дані, що містять державну таємницю та службову інформацію, а відомості про олігархів, що вносяться до реєстру, не можуть бути визнані конфіденційними.

Реєстр ведеться в електронній формі та може створюватись і вводитись в експлуатацію поетапно, зокрема модульно, відповідно до пріоритетності завдань і доступності ресурсів.

Положення також визначає порядок внесення до реєстру відомостей про олігархів. Вони включатимуть ПІБ, дату та місце народження, ідентифікаційні дані, реквізити паспортів й інше, а також обґрунтування для визнання особи олігархом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні