Категорія
Новини
Дата

Платіжна система Wayforpay отримала ліцензію НБУ

Платіжна система Wayforpay отримала ліцензію від Національного банку України на надання платіжних послуг, повідомив народний депутат Ярослав Железняк. Інформацію підтвердив співрозмовник Forbes у керівництві Нацбанку.

Ключові факти

  • Wayforpay мала отримати від Нацбанку ліцензію на надання фінансових платіжних послуг ще до 1 травня.
  • Регулятор розглядав документи компанії протягом п’ятьох тижнів після завершення дедлайну з переліцензування. НБУ пояснював затримку з пролонгацією ліцензії для Wayforpay недостатньою кількістю документів, поданих компанією. У травні комунікація Нацбанку з Wayforpay тривала.
  • Протягом травня компанія вимушено не працювала і мала нульову виручку. Wayforpay домовилася з Райффайзен Банком і LiqPay, щоб вони тимчасово приймали платежі її клієнтів.
  • Затримка виникла через тривалі процедури зʼясування низки питань, каже Железняк. Довгий час у СБУ розбиралися, від кого надійшов лист про буцімто «російське громадянство» керівників компанії, але це так і не з’ясувалося, зазначив він. За словами депутата, процес переліцензування також затягнувся через отримання керівництвом компанії Wayforpay на запит НБУ довідки про несудимість.

Контекст

Раніше Forbes писав, що НБУ мав до компанії три ключових питання. 

Перше – щодо структури власності компанії та кримінальної справи щодо легалізації коштів. За даними сервісу Youcontrol, засновник Wayforpay Геннадій Васюков володіє компанією через кіпрську Compare Group Limited. При цьому є й інші юридичні зв’язки між Wayforpay і Васюковим: компанії Katerina Iosif та Fortress Finance INC. До 2019 року кінцевим бенефіціаром Wayforpay вказувалася тільки Katerina Iosif, а Fortress Finance зʼявилася у документах Wayforpay лише тепер. Тому НБУ з’ясовував, чи є Васюков єдиним бенефіціаром Compare Group Limited і, відповідно – Wayforpay.

Друге – кримінальне провадження про начебто виведення структурами Васюкова коштів з України у Латвію та ухилення від сплати податків у 2019-му. За даними Єдиного реєстру судових рішень, про це заявила громадська організація «Асоціація з пошуку та повернення активів». Організація зазначала, що латвійські правоохоронці нібито арештували майже €4 млн на рахунку юрособи Fortress Finance INC у банку в Латвії.

Третє – СБУ припускала можливі звʼязки з РФ ключових осіб Wayforpay – Геннадія Васюкова та СЕО Сергія Ватилика.

Wayforpay – популярний сервіс проведення платежів для малого і середнього бізнесу. Компанія працює з 2015 року і має 15 000 клієнтів. Серед них: Uklon, Socar, Varus, EVA, «Дніпро-М», Laba, Poster, Kabanchik.ua, DOU, OpenDataBot, благодійні фонди Fund Taps і KOLO.

До війни компанія щомісяця процесувала платежів на 200 млрд грн. У 2022-му Wayforpay отримала виручки на 291,5 млн грн. Компанія оцінює свою частку на українському ринку платіжних операторів у 26,7%. За даними компанії, її найближчі конкуренти – Fondy, Portmone та iPay.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні