Категорія
Новини
Дата

Площі посівів через війну зменшилися майже на 6 млн гектарів – Українська зернова асоціація

В Україні цьогоріч буде зібрано менше зернових та олійних культур здебільшого через скорочення площ посівів унаслідок війни та тимчасової окупації території. Про це йшлося на брифінгу в Українській зерновій асоціації (УЗА), передає кореспондент Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • 1 липня 2023 року розпочнеться новий аграрний сезон 2023-2024 років, який завершиться 30 червня 2024 року.
  • У 2023 році в Україні буде зібрано 68 млн т зернових та олійних культур, що на 5,8 млн т менше, ніж врожай 2022 року та на 36% менше, ніж врожай 2021 року (106 млн т). Експорт у 2023 році може скласти близько 45 млн т.
  • У новому сезоні аграрії зберуть: 17,8 млн т пшениці (торік 20,2 млн т), 4,3 млн т ячменя (проти 17 млн т у 2022/2023), 24,2 млн т кукурудзи (торік 27,4 млн т). 
  • «Пшениці буде достатньо для внутрішнього використання, адже на хліб Україна переробляє трохи понад 3 млн т на рік», – зазначив президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов.
  • 20% території України має бути перевірити саперами на наявність вибухонебезпечних речовин.
  • Площі посівів зернових та олійних культур в Україні через війну у цьому сезоні будуть на 25% (або на 6 млн га) менше, ніж у роки до повномасштабного вторгнення.

Контекст

Сільське господарство, навіть попри великі збитки, спричинені війною в Україні, продовжує залишатись однією з ключових галузей, що генерує ВВП країни. За даними Мінагрополітики, частка аграрного сектора у структурі ВВП до війни була найвищою серед усіх галузей і становила 10%. 

Також до війни сільське господарство було сектором №1 за експортним виторгом із часткою у 41% від загального експорту та давало роботу більш ніж 1 млн українців, за даними Держстату. У 2022 році частка сільського господарства зросла до 52% в експорті.

Непрямі втрати в сільському господарстві через зменшення виробництва, блокаду портів і здорожчання виробничих чинників оцінюються у $23,3 млрд, підрахували в KSE Institute.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні