Категорія
Новини
Дата

Гендиректор «Нібулон» оцінив втрати від війни в понад $400 млн. Компанія працює на третину своїх потужностей

Один із найбільших зернотрейдерів України – ТОВ «СП «Нібулон» (Миколаїв) – від початку великої війни зазнав втрат у понад $400 млн, в компанії залишилося 40% персоналу та наразі вона працює на 32% своїх потужностей. Про це повідомив гендиректор компанії Андрій Вадатурський на полях Конференції з відновлення України (URC 2023) у Лондоні, пише «Інтерфакс-Україна».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Через підрив Каховської ГЕС інвестиції, які «Нібулон» здійснював протягом 15 років, ризикують стати неробочими», – зазначив Вадатурський на круглому столі «Транспорт, логістика та інфраструктура» 22 червня. За його словами, відновлення греблі та навігації в Україні зараз – питання номер один.
  • Вадатурський констатував, що побудований 2003 року в Миколаєві термінал не працює, флот заблокований, а росіяни використовують баржі для переміщення військової техніки. 
  • За його словами, у таких умовах врятувати компанію від банкрутства допомогло відновлення експорту зернових із України у вересні 2022 року.
  • Вадатурський повідомив, що «Нібулон» також відкрив новий підрозділ із розмінування та отримав $4 млн гранту від уряду Німеччини на придбання машин для розмінування. За їхньою допомогою вже розміновано 1500 га сільгоспземель. 
  • У коментарі Forbes директор із торгівлі «Нібулон» Володимир Славінський сказав, що у компанії до 24 лютого працювали понад 6000 людей, зараз – близько 4000. Майже 40% з різних причин не можуть виконувати свої обов’язки: залишилися на окупованих територіях чи змінили місце проживання. 520 працівників мобілізовано.
  • За обсягом експорту «Нібулон» вийшов на 30-40% довоєнної потужності. За словами Славінського, це відбулося в першу чергу завдяки будівництву філії в Ізмаїлі, в яку вже інвестовано $18,5 млн. «Ми розглядаємо можливість подальших інвестицій у розвиток переробки зернових та олійних культур в Ізмаїлі», – додав він.
  • Також Славінський повідомив, що «Нібулон» експортує 200 000 – 300 000 т продукції на місяць, до війни обсяг був близько 700 000 т. Із них 70% через новий перевантажувальний термінал в Ізмаїлі, решту – чорноморським зерновим коридором, який виявився нестабільним і непрогнозованим через дії Росії, зазначив топменеджер.

Контекст

У 2021 році «Нібулон» поставив абсолютний рекорд за всю історію компанії, відвантаживши до 38 країн понад 5,64 млн т сільгосппродукції. «Нібулон» до війни обробляв 82 000 га землі в 12 областях України та експортував сільгосппродукцію до більш ніж 70 країн світу.

31 липня 2022 року власник агрокомпанії «Нібулон» Олексій Вадатурський, 74, загинув. Під час російського обстрілу Миколаєва в його будинок прилетів снаряд. З початку війни Вадатурський залишався в Миколаєві. 

Олексій Вадатурський був героєм обкладинки третього номеру журналу Forbes Україна. В 2021 році Forbes оцінив його статки в $430 млн, тоді він займав 24-те місце в рейтингу найбагатших українців. «Нібулон» в останньому рейтингу «100 найбільших компаній України» була на 20-му місці з річним виторгом 25,8 млрд грн.

Свій капітал уродженець села Бендзари заробив на землі, а примножив на воді. «Нібулон» – найбільший в Україні оператор елеваторних потужностей і другий за обсягами експортер зерна з виторгом $1,5 млрд. Він забезпечує доставку флотом, побудованим на власній верфі, до складу якого входять 82 одиниці барж, буксирів і плавкранів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні