Категорія
Новини
Дата

Податкові пільги для імпорту Верховна Рада може скасувати вже наступного тижня. Профільний комітет схвалив законопроєкт

1 хв читання

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту прийняти в цілому законопроєкт №7418 про повернення мита та ПДВ на імпортні товари. Про це повідомив перший заступник голови комітету Ярослав Железняк. Рішення підтримали 19 членів комітету, четверо утрималися.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • «Щодо імпортних товарів (не авто) – повертається мито та ПДВ. Про що просив бізнес. До нього ж прив’язано скасування критичного імпорту», – повідомив Железняк.
  • За його словами, для всіх авто (крім тих, що йдуть на потреби ЗСУ) скасовуються пільга ПДВ та мита, акциз із 1 липня. 
  • «Паралельно Кабмін розробляє новий закон про спрощене розмитнення авто через «Дію», – написав Железняк.
  • У документ додали норму про те, що уряд може надавати дзеркальні пільги на мита на іноземні товари, які звільнені від мита з боку наших торговельних партнерів для України.
  • Розгляд законопроєкту в парламенті має відбутися наступного тижня.
  • «Відновлення оподаткування імпорту необхідне для наповнення держбюджету та ліквідації надмірної конкурентної переваги у порівнянні з продукцією, що виробляється всередині країни», – йдеться в пояснювальній записці до проєкту.

Контекст

24 березня Верховна Рада прийняла закон, який звільняє від сплати митних платежів для фізосіб під час ввезення транспортних засобів. 8 квітня закон підписав президент Володимир Зеленський. 

На час воєнного стану ПДВ та ввізне мито на автомобілі та інший імпорт скасовуються для фізосіб та платників єдиного податку першої, другої та третьої груп. Крім того, фізособи під час ввезення транспорту не платитимуть акциз. Водночас відсутні обмеження на подальший перепродаж та кількість автомобілів.

у період звільнення від оподаткування імпорту ввезено понад 119 000 автомобілів. При цьому без сплати митних платежів оформлюють автомобілі преміум-класу митною вартістю понад 1 млн грн. Через це держбюджет зазнав збитків у розмірі 13 млрд грн, заявляють автори законопроєкту.

Сума пільг при митному оформленні телефонів сягала понад 270 млн грн, при митному оформленні одягу та взуття – понад 850 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд