Категорія
Новини
Дата

Податковим режимом «Дія.City» задоволені 98% резидентів – опитування

Спільне дослідження Мінцифри та Спілки Diia.City United засвідчило, що 98% резидентів задоволені режимом «Дія.City». Про це йшлося на конференції, присвяченій другій річниці «Дія.City», на якій були озвучені головні факти з дослідження.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У межах дослідження було опитано 171 чинного та 54 потенційні резидента «Дія.City». Метою опитування було зʼясувати, які переваги переконали або можуть переконати бізнеси доєднатися до «Дія.City», яку модель оподаткування резиденти обрали, чи використання особливих умов оподаткування виправдало очікування респондентів, а також які основні пріоритети компаній на майбутнє в межах резидентства.
  • Згідно з опитуванням, 76% резидентів – це усталений бізнес і, відповідно, 24% – стартапи.
  • 98% резидентів задоволені «Дія.City»: 52% відповіли, що повністю задоволені, 46.2% – скоріше задоволені, ніж незадоволені. 
  • 93% компаній, що працюють на особливих умовах оподаткування, зазначили, що їхні очікування виправдались.
  • Основною перевагою використання особливих умов оподаткування стала можливість реінвестувати прибуток у розвиток бізнесу. 
  • Серед основних пріоритетів резидентів простору – усунення недоліків податкового законодавства, вирішення питань прозорого бронювання та внесення змін до законодавства щодо розширення простору «Дія.City». 
  • За підсумками 2023 року резиденти «Дія.City» сплатили 8,5 млрд грн податків, повідомив віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.
  • Наразі резидентами «Дія.City» є понад 830 компаній, у яких працюють більше 62 000 спеціалістів, повідомив Федоров. Також, за його словами, резидентами податкового режиму стали понад 100 defense-tech компаній.
  • Для порівняння: у 2022 році резиденти сплатили до держбюджету понад 4 млрд грн. У компаніях-резидентах «Дія.City» на кінець 2022-го працювало понад 35 000 спеціалістів.

Контекст

27 грудня 2023 року Кабінет Міністрів ухвалив Національну стратегію доходів до 2030-го. Документ – великий план збільшення власних доходів України на середньострокову перспективу. Одна з позицій – переглянути доцільність існування проєктів зі створення бізнес-стимулів шляхом пільг для податку на прибуток підприємств. Зараз в Україні діє два таких режими: індустріальні парки та «Дія.City».

У планах урядовців – спостерігати за динамікою спеціального податкового режиму. «Ми маємо бути послідовними: якщо вже ввели певні податкові режими, треба дати їм час реалізуватися, – сказав міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю Forbes у грудні. – Але це не значить, що ми не будемо впроваджувати заходи, прописані в стратегії».

У середньостроковій перспективі «Дія.City» не скасовуватимуть, сказав голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. «Значних змін також не плануємо», – переконує він. Позитив від існування режиму є, хоча й не такий, як хотілося б, зазначає Гетманцев. 

6 лютого 2024-го відбулася презентація Diia.City United – спілки, що об’єднала українські технологічні компанії задля збереження функціонування та доопрацювання спеціального податкового режиму «Дія.City». 

Серед засновників об’єднання – представники Ajax Systems, Genesis, MacPaw, monobank, Netpeak Group та Roosh. На чолі спілки – колишня заступниця міністра економічного розвитку і торгівлі України Наталія Микольська.

Стратегічними пріоритетами Diia.City United учасники називають формування чесних правил взаємодії між владою та техносектором, прискорення інтеграції української техногалузі на європейський та глобальний ринки тощо.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні