«Податок на Google» набув чинності з 1 січня 2022 року /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Податок на Google» приніс за пів року 5,3 млрд грн – Гетманцев

1 хв читання

«Податок на Google» набув чинності з 1 січня 2022 року Фото Getty Images

Цифрові компанії-нерезиденти у першому півріччі 2024-го задекларували 5,3 млрд грн податків, повідомив голова Комітету з питань фінансів Верховної Ради Данило Гетманцев. Це майже на 39% більше в порівнянні з аналогічними показниками першого півріччя 2023-го.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Компанії-нерезиденти, які постачають електронні послуги фізичним особам, задекларували €56,9 млн і $68,4 млн податків, повідомив голова Комітету з питань фінансів Верховної Ради Данило Гетманцев. Це еквівалент 5,3 млрд грн.
  • Cума нарахувань порівняно з аналогічними показниками першого півріччя 2023 року збільшилась на 1,4 млрд грн.
  • Лідери серед платників ПДВ із цифрових послуг не змінилися. Першість у Google, Apple, Meta Platforms, Valve Corporation, Etsy, повідомив Гетманцев.
  • У І півріччі 2024 року залучено до оподаткування 15 платників податків, серед яких Aylo Billing Limited та Aylo Freesites Ltd (надання послуг розваг для дорослих), Bright Market (платформа для глобальної комерції), Aptoide (магазин і платформа з розповсюдження додатків для ігор).

Контекст

У червні 2021-го Верховна Рада ухвалила закон, яким вводиться «податок на Google».

Головна новація – зобов’язати іноземних техногігантів сплачувати 20% податку на додану вартість (ПДВ), як і інший зареєстрований в Україні бізнес.

Необхідність введення цифрового податку аргументовано тим, що діяльність корпорацій проводиться без належного оподаткування, а це призводить до втрат держбюджету та створює неконкурентне середовище для резидентів-платників. Тоді Гетманцев казав, що держбюджет недоотримує лише від рекламних послуг близько 3 млрд грн.

Нові норми набули чинності з 1 січня 2022 року.

У 2022 році «податок на Google» приніс 4,3 млрд грн, повідомляв Гетманцев. За перше півріччя 2023 року цифрові нерезиденти сплатили 3,8 млрд грн, за весь 2023-й – понад 8 млрд грн ПДВ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд