Категорія
Новини
Дата

«Податок на Google» приніс майже 4 млрд грн за перше півріччя – Гетманцев

Державний бюджет з початку року отримав близько 3,8 млрд грн завдяки так званому податку на Google, повідомив народний депутат, голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. У другому кварталі показник був на рівні січня–березня.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Станом на 1 серпня зареєстровано 94 платники.
  • «Загалом за результатами декларування за другий квартал особами-нерезидентами-платниками податку задекларовано €13 млн та $39,4 млн, або 1,9 млрд грн, що на рівні першого кварталу», – написав він.
  • Найбільші суми за результатами декларування другого кварталу сплатили Google Ireland Limited, Google Commerce Limited, Apple Distribution International Limited, Valve Corporation, Ebay Marketplaces GMBH, Fenix International Limited.
  • За даними Гетманцева, компанія OnlyFans з початку року сплатила $928 200 податку на Google.
  • У 2023 році платники-нерезиденти сплатили 5,75 млрд грн податку на додану вартість.

Контекст

У червні 2021-го Верховна Рада ухвалила закон, який назвали «податком на Google». Головна новація – зобов’язати іноземних техногігантів сплачувати 20% податку на додану вартість (ПДВ), як і інший зареєстрований в Україні бізнес. Міжнародним IT-компаніям не потрібна українська «прописка», щоб продавати цифрові послуги – фільми, ігри, хмарні сховища, софт чи онлайн-рекламу. Тож і сплата ПДВ до січня 2022 року їх не турбувала. 

Автори закону прогнозували, що «податок на Google» принесе 3 млрд грн на рік.

У травні 2023 року Гетманцев повідомив, що податок приніс до держбюджету майже 3,2 млрд грн. За результатами поданих за перший квартал спрощених декларацій з податку на додану вартість особами-нерезидентами задекларовано майже €23,5 млн та $27,1 млн, або 1,9 млрд грн.

Станом на 1 квітня на податковому обліку перебувало 87 платників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні