Категорія
Новини
Дата

«Податок на Google» приніс майже 4 млрд грн за перше півріччя – Гетманцев

1 хв читання

Державний бюджет з початку року отримав близько 3,8 млрд грн завдяки так званому податку на Google, повідомив народний депутат, голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. У другому кварталі показник був на рівні січня–березня.

Ключові факти

  • Станом на 1 серпня зареєстровано 94 платники.
  • «Загалом за результатами декларування за другий квартал особами-нерезидентами-платниками податку задекларовано €13 млн та $39,4 млн, або 1,9 млрд грн, що на рівні першого кварталу», – написав він.
  • Найбільші суми за результатами декларування другого кварталу сплатили Google Ireland Limited, Google Commerce Limited, Apple Distribution International Limited, Valve Corporation, Ebay Marketplaces GMBH, Fenix International Limited.
  • За даними Гетманцева, компанія OnlyFans з початку року сплатила $928 200 податку на Google.
  • У 2023 році платники-нерезиденти сплатили 5,75 млрд грн податку на додану вартість.

Контекст

У червні 2021-го Верховна Рада ухвалила закон, який назвали «податком на Google». Головна новація – зобов’язати іноземних техногігантів сплачувати 20% податку на додану вартість (ПДВ), як і інший зареєстрований в Україні бізнес. Міжнародним IT-компаніям не потрібна українська «прописка», щоб продавати цифрові послуги – фільми, ігри, хмарні сховища, софт чи онлайн-рекламу. Тож і сплата ПДВ до січня 2022 року їх не турбувала. 

Автори закону прогнозували, що «податок на Google» принесе 3 млрд грн на рік.

У травні 2023 року Гетманцев повідомив, що податок приніс до держбюджету майже 3,2 млрд грн. За результатами поданих за перший квартал спрощених декларацій з податку на додану вартість особами-нерезидентами задекларовано майже €23,5 млн та $27,1 млн, або 1,9 млрд грн.

Станом на 1 квітня на податковому обліку перебувало 87 платників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні