Україна потребує на відбудову та відновлення $349 млрд. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Відбудова України наразі коштує $349 млрд. Український уряд, Єврокомісія і Світовий банк презентували спільну оцінку

2 хв читання

Україна потребує на відбудову та відновлення $349 млрд. Фото Getty Images

Україна потребує на відбудову та відновлення $349 млрд, свідчить спільна оцінка уряду України, Європейської комісії та Світового банку, яку презентували у Брюсселі. В найближчі місяці ця цифра зросте, оскільки війна триває, йдеться в пресрелізі Світового банку.

Ключові факти

  • Оцінка наслідків війни охоплює період з 24 лютого по 1 червня 2022 року і обґрунтовує, що завдана шкода внаслідок війни перевищила $97 млрд. Найбільшої шкоди зазнали житловий та транспортний сектори, торгівля та промисловість. Найбільші руйнування – у Донецькій, Запорізькій, Київській, Луганській, Чернігівській та Харківській  областях. Оцінка попередня, тому завдану шкоду та потреби варто розглядати як мінімальні.
  • Потреби на відновлення та відбудову в 1,5 раза перевищують ВВП України в 2021 році. Впродовж наступних 36 місяців необхідні $105 млрд для задоволення нагальних потреб: відновлення систем освіти, охорони здоровʼя, інфраструктури, підготовка до майбутньої зими, підтримка сільського господарства та ремонт життєво важливих транспортних маршрутів, дотримання безпеки у розборі завалів та знешкодження вибухових речовин. 
  • Презентована оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення допоможе визначити пріоритети для відновлення, а міжнародні партнери продовжать підтримувати безперервність надання основних державних послуг, заявила Анна Бʼєрде, віцепрезидентка Світового банку в справах регіону Європи та Центральної Азії. 
  • Тільки на перший етап – rapid recovery – необхідно $17 млрд, з яких Україна потребує $3,4 млрд вже цьогоріч, заявив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль.
  • Україна бореться за демократію та спільні європейські цінності, тому ЄС з партнерами мобілізують всі інструменти для забезпечення найнагальніших потреб, заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. З початку повномасштабної агресії Росії проти України ЄС мобілізував €10 млрд та планує виділити ще €5 млрд.

Контекст:

Український уряд на міжнародній конференції за участі міжнародних донорів у швейцарському Лугано презентував план відбудови України на $750 млрд, розрахований на 10 років.

Незважаючи на те що про український варіант «плану Маршалла» досі багато говорили і в Україні, і за кордоном, саме оцінка Світового банку має сформувати основу для більш конкретних рішень, ніж було раніше. На ній потенційні донори побачать першу міжнародно визнану суму потреб України. Досі масштаб збитків фігурував у пресі лише зі слів української сторони.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала окрему конференцію донорів на кшталт Лугано у Німеччині, співорганізатором якої буде канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Обсяг прямих збитків економіки України внаслідок пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури станом на 5 вересня становить $114,5 млрд, свідчать оцінки KSE Institute.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні