Українці та іноземці задонатили майже $1 млрд найбільшим благодійникам із початку війни /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Українці та іноземці задонатили майже $1 млрд найбільшим благодійникам із початку війни

Getty Images

З моменту початку повномасштабної війни лише на рахунки НБУ та у три найбільші фонди країни, українці та іноземці задонатили понад 33,96 млрд грн. Йдеться про UNITED24, «Повернись живим» і Фонд Притули, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням, найбільший внесок – 15,8 млрд – було зібрано на рахунки НБУ за три місяці: з 24 лютого по 5 травня. Майже половину (47%) від донатів найбільших українських фондів зібрала фандрейзингова платформа UNITED24.
Українці та іноземці задонатили майже $1 млрд найбільшим благодійникам із початку війни /Фото 1

інфографіка: Опендатабот

  • Фандрейзингова платформа UNITED24 за 8 місяців роботи зібрала 8,6 млрд грн. 81% цієї суми, або ж 7 млрд грн, спрямовано на ЗСУ, понад 1,1 млрд грн – на медичну допомогу та 0,5 млрд грн – на відбудову країни. «Початок масованих обстрілів цивільної критичної інфраструктури та, відповідно, блекаути, у жовтні-грудні 2022 року також збільшили підтримку збройних сил. Кількість пожертв на підтримку ЗСУ у жовтні зросла в 1,4 рази за місяць й відтоді лише збільшувалась», – повідомляє Опендатабот.
  • Фонд «Повернись живим» з 24 лютого зібрав 5,6 млрд грн. Найбільшу суму – 1,6 млрд грн задонатили у березні. Відтоді, в середньому, фонд збирав близько 350 млн грн на місяць.
  • Фонд Притули за час від початку повномасштабного вторгнення РФ зібрав майже 4 млрд грн, у жовтні кількість пожертв зросла більш ніж утричі за місяць та сягла 658 мільйонів грн.

Контекст

Про запуск глобальної платформи для збору коштів на відбудову України UNITED24 президент Володимир Зеленський оголосив 5 травня. Протягом першого тижня проєкт, який очолює міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, зібрав близько $26 млн донатів.

Повномасштабне вторгнення спричинило бум благодійності в Україні – суми пожертв українців за перші чотири місяці війни зросли в дев’ять разів, йдеться у дослідженні Zagoriy Foundation. Упродовж 2022 року благодійниками стали 86% мешканців України. Це на 19% більше, ніж торік.

Надія та лють мотивують українців жертвувати більше, а фонди вміють це використовувати. Розіграші призів, аукціони мистецтва та меморабілій, збори, що тригерять емоції – волонтери України мають арсенал творчих прийомів. Результат – десять найбільших фондів та ініціатив зібрали за 9 місяців повномасштабної війни 63 млрд грн на армію та гуманітарні потреби.

Українці у 2022 році донатили та підтримували одне одного щодня. Forbes підрахував, які фонди та ініціативи зібрали найбільше грошей з 24 лютого до кінця листопада. Російські атаки збільшують пожертви не тільки на UNITED24. У дні масованих обстрілів цивільної інфраструктури благодійники загалом активніше підтримували ЗСУ: лише за жовтень пожертви на UNITED24, «Повернись живим» і Фонд Притули становили 1,5 млрд грн, повідомляє сервіс аналітики даних Опендатабот. Для порівняння, за підрахунками Forbes у червні 20 найбільших фондів зібрали 3,1 млрд грн.

Українці та іноземці задонатили майже $1 млрд найбільшим благодійникам із початку війни /Фото 2

інфографіка: Forbes

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні