Категорія
Новини
Дата

Греція та Мальта заморозили найменше російських активів у ЄС – Reuters

Греція та Мальта відстають від своїх колег з Європейського Союзу в заморожуванні російських активів, на які поширюються санкції через війну в Україні, пише Reuters із посиланням на офіційну особу ЄС та внутрішній документ, оскільки блок розглядає можливість використання активів для допомоги Києву.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На сьогоднішній день 27 країн ЄС повідомили про замороження близько €20,3 млрд ($22 млрд) російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про замороження більш ніж €1 млрд кожна.
  • Згідно з документом виконавчої Європейської комісії ЄС, з яким ознайомилося агентство, майже кожна інша країна ЄС заморозила активів на мільйони доларів.
  • Для порівняння, Греція повідомила блок лише про замороження активів на суму €212 000, а Мальта – на €147 000.
  • Представник грецької влади заявив, що €212 000 вичерпали всі активи, ідентифіковані Афінами на основі списку санкцій ЄС. «Інвестиційне середовище Греції не сприяє припливу російського капіталу та офшорів», – додав чиновник.

Контекст

Через понад 10 місяців після нападу Росії на Україну наразі ЄС налічує близько 1300 осіб та 120 організацій, внесених до чорного списку, а також введено економічні санкції, які охоплюють торгівлю, транспорт, енергетику, банківську справу, засоби масової інформації та оборонний сектор.

Але блок, можливо, вже вичерпав ліміт жорстких економічних санкцій, які готові запровадити усі 27 держав-членів, незважаючи на регулярні заклики з боку російських яструбів, включно з Польщею, зробити більше.

Цього року увага ЄС звернена на те, як слід використовувати заморожені російські активи для допомоги у відновленні України. 

Раніше повідомлялось, що ЄС та партнери з країн «Великої сімки» заморозили близько €300 млрд резервів російського центрального банку. ЄС також заблокував активи на суму близько €19 млрд, що належать російським бізнесменам, які перебувають під санкціями, хоча ці оцінки не є повними. 

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд. За його словами, потреби на відновлення зросли через атаки РФ на інфраструктуру. Того ж дня стало відомо, що Німеччина готова використати заморожені російські активи на мільярди євро, щоб допомогти Україні з відновленням, якщо юридичні питання будуть вирішені і союзники наслідуватимуть її приклад.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні