Категорія
Новини
Дата

Коли закінчиться війна: прогноз від українського бізнесу (конференція Forbes)

Більшість представників українського бізнесу (49%) чекають на закінчення гострої фази війни взимку, свідчать дані липневого опитування Gradus Research. Про це розповіла засновниця компанії Євгенія Близнюк на конференції Forbes «Будуємо разом» (долучитися до конференції, яка проходить 8 липня з 10:00 до 17:00, можна за посиланням https://cutt.ly/uLou7tN).

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Переважна більшість, або 83%, представників українського бізнесу вважають себе спроможними конкурувати з європейськими.
  • Війна вплинула на обсяги активності: половина бізнесу працює частково, 22% – як раніше, 19% – призупинили роботу, але мають наміри її відновити. Але є сміливці – 6% почали новий бізнес.
  • Не потребують релокації майже половина – 48%, повністю або частково перемістилися 12%, у процесі – 20%, потребують і планують релокацію – 18%. Ключові причини переміщення – зберегти бізнес (38%), більший попит на інших територіях (30%), зняття логістичних проблем.
  • У межах України переїхала більшість бізнесів (72%), а з 11%, що переїхали за кордон, понад половина (62%) – до країн ЄС, переважно до Польщі, Німеччини, Болгарії, Естонії. Обираючи країну, враховували попит на свої продукти та послуги, розвиток інфраструктури і законодавчі бар’єри.
  • Ключові переваги в ЄС: доступ до великих ринків збуту, прозорість правил роботи та оподаткування, відсутність митних і кількісних обмежень, спрощені адміністративні процедури торгівлі з іншим країнами ЄС. Але є бар’єри: висока конкуренція вже існуючих бізнесів, формальні труднощі з обліковим супроводом, мовний бар’єр.
  • Релокація – це можливість для країни, вважає більш як половина респондентів (54%), проте більш як третина бачить загрозу для країни через виток підприємців за кордон.
  • Гостра фаза війни закінчиться взимку, вважають 49% підприємців, але третина опитаних говорить про тривалість до кінця наступного року чи навіть на роки.
  • Опитування Gradus Research про тренди в бізнес-середовищі щодо ставлення українців до ЄС проведено 5 липня серед 100 керівників підприємств малого, великого та середнього бізнесу.

Контекст

Війна значно вплинула на український бізнес. На початок травня 79% підприємців декларували зменшення доходу, 7% – його втрату. Бізнеси, що припинили свою діяльність, були вимушені відправити працівників у безоплатну відпустку (42%) та скоротити штат (18%). Лише 22% активних бізнесів зазначали, що режим роботи залишився без змін порівняно із довоєнним часом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні