Категорія
Новини
Дата

Польща проти продовження ЄС торгових преференцій для України. Аграрний міністр написав листа єврокомісару

Чеслав Секерський

Чеслав Секерський

Польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський повідомив листом єврокомісара з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса про те, що Польща проти торгівельних поступок для України, пише «Радіо Свобода» із посиланням на лист, який є у розпорядженні медіа.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У листі до Домбровскіса Секерський, який заступив на посаду 13 грудня 2023 року, повідомив, що позиція нового польського уряду щодо проблем у торгівлі з Україною мало змінилася. «Щодо можливого продовження торгових преференцій щодо імпорту сільськогосподарської продукції з України ще на рік хочу підкреслити, що в принципі я проти такого рішення», – йдеться у листі.
  • Секерський перелічив у листі різні групи українських товарів, надмірний імпорт яких створює ринкові проблеми та загрози в Польщі. За його словами, йдеться не лише про сектори кукурудзи, пшениці та ріпаку, але також цукру, м’яса птиці, яєць, ягід (особливо замороженої малини), яблучного концентрату.
  • Він заявив, що «лібералізація імпорту сприяє не стільки економіці України, скільки збільшенню прибутків невеликої групи олігархів, які часто розташовують свій капітал за межами України». Польський міністр запропонував перейти на поступову взаємну лібералізацію ринків між Україною та ЄС.
  • На його думку, необхідно впровадити механізми, які б ефективно захищали ринки держав-членів ЄС, зокрема сусідніх країн, від подальшого зростання імпорту агропродукції з України та його негативних наслідків для прибутковості сільськогосподарського виробництва та діяльності ферм в ЄС. 
  • Із можливих рішень польський міністр назвав повернення квот для «найбільш чутливих товарів» – це, серед іншого, цукор, мʼясо птиці, яйця. Також, сказано у листі, потрібно забезпечити можливість автоматичного повторного запровадження тарифів, коли імпорт перевищує певні обсяги. 

Контекст

27 грудня польський премʼєр Дональд Туск заявив, що Польща близька до того, щоб припинити блокаду українського кордону. Він заявив, що обговорить питання блокування кордону далекобійниками з президентом України Володимиром Зеленським під час свого візиту до Києва.

3 січня польські фермери з організації «Підкарпатське ошукане село» заявили, що відновлять призупинену напередодні Різдва акцію протесту та блокаду прикордонного переходу «Медика – Шегині»

Польські фермери вимагають дотацій на закупівлю кукурудзи й залишення сільськогосподарського податку без змін. Основна вимога перевізників – скасування так званого транспортного безвізу для українських міжнародних перевізників.

Раніше Секерський заявляв, що ембарго на експорт українських товарів до Польщі безстрокове. Водночас Європейська комісіяя вже направила Польщі листа із вимогою скасувати безстрокове ембарго на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні