Категорія
Новини
Дата

Польща зафіксувала російську ракету у своєму повітряному просторі під час масованої атаки по Україні (оновлено)

Невідомий повітряний обʼєкт увійшов у повітряний простір Республіки Польща з боку кордону з Україною під час масованого обстрілу РФ, повідомили польські Збройні сили. Об’єкт з’явився на радарі, а потім зник. Згодом начальник Генштабу ЗС Польщі Вєслав Кукула повідомив, що це була російська ракета, пише RMF FM

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Вранці непізнаний бортовий об’єкт увійшов у повітряний простір Республіки Польща з боку кордону з Україною і з моменту перетину кордону до зникнення сигналу спостерігався радарами системи ППО країни», – говориться у повідомленні.
  • Згідно з ним, оперативний командувач Збройними силами «мобілізував наявні сили та засоби». 
  • Керівник відділу комунікацій Оперативного командування збройних сил Польщі підполковник Яцек Горишевський повідомив в ефірі телеканалу TVN24, що обʼєкт влетів з боку українського кордону поблизу міста Замость, та пов’язав цю подію з інтенсивним обстрілом України цієї ночі. На запитання про падіння об’єкту він відповів, що військові та усі інші відповідні служби перевіряють всі можливі сценарії. За словами його прес-офіцера, «підвищено готовність повітряних засобів, збільшено чергування бойових пар».
  • Віце-премєр міністр оборони Владислав Косиняк-Камиш також відреагував на подію: «Через появу в повітряному просторі Польщі невідомого об’єкта державні служби негайно відреагували», – написав він.
  • За його словами, він через Бюро національної безпеки перебуває у контакі з президентом, прем’єр-міністром, начальником Генштабу та оперативним командувачем Збройних сил.

W związku z pojawieniem się niezidentyfikowanego obiektu w polskiej przestrzeni powietrznej służby państwa zadziałały natychmiastowo. Za pośrednictwem BBN jestem w kontakcie z prezydentem, premierem, Szefem Sztabu Generalnego oraz Dowódcą Operacyjnym SZ. Państwo działa!

— Władysław Kosiniak-Kamysz (@KosiniakKamysz) December 29, 2023
  • Люблінський воєвода Кшиштоф Коморський заявив про відсутність підтвердження, що об’єкт впав у воєводстві. За повідомленнями польських медіа, військо та інші служби, зокрема жандармерія та поліція, з’ясовують ситуацію та ведуть пошуки. Немає інформації щодо потерпілих та руйнувань. Речник люблінської воєводської поліції суперінтендант Анджей Фійолек повідомив PAP, що поліція перевіряє інформацію, що надходить.
  • Президент Анджей Дуда терміново збирає Раду безпеки Польщі через інцидент. Засідання призначене на 14:00 (за київським часом).
  • Зазначається, що у Бюро національної оборони відбудеться термінова зустріч польського президента з міністром національної оборони Владиславом Косіняком-Камишем, начальником Генштабу ЗС Польщі генералом Вєславом Кукулою і командувачем Оперативного командування ЗС РП генералом Мацеєм Клішем.
  • Оновлено. Начальник Генштабу ЗС Польщі Вєслав Кукула після наради заявив, що повітряний простір Польщі порушила російська ракета, пише RMF FM. «Усе вказує на те, що російська ракета увійшла в повітряний простір Польщі, – сказав він, додавши, що після цього ракета залишила його. – Маємо національні та союзні радіолокаційні підтвердження цього».

Контекст

15 листопада минулого року в селі Пшеводув Люблінського воєводства поблизу польсько-українського кордону впала ракета під час масштабного ракетного удару по Україні. В результаті вибуху загинуло дві людини.

Наприкінці квітня 2023 року Міністерство оборони Польщі повідомило, що у Куявсько-Поморському воєводстві, приблизно за 15 кілометрів від Бидгоща, виявлено залишки ракети. У лісі на них натрапила випадкова людина.

Зранку 29 грудня РФ завдала масованого ракетного удару по Україні. Під час повітряної тривоги пролунали вибухи в Києві, Харкові, Львові, Дніпрі, Одесі та інших містах й областях. Є загиблі та поранені. У взаємодії з підрозділами Сил оборони знищено 27 ударних БпЛА «Shahed-136/131» та 87 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Більше про сьогоднішню ворожу атаку – тут.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні