Одеса, 29 грудня 2023 року. Фото: Олег Кіпер
Категорія
Новини
Дата

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Що відомо про наслідки (оновлюється)

Одеса, 29 грудня 2023 року. Фото: Олег Кіпер

Зранку 29 грудня РФ завдала масованого ракетного удару по Україні. Під час повітряної тривоги пролунали вибухи в Києві, Харкові, Львові, Дніпрі, Одесі та інших містах та областях. Внаслідок російської атаки загинули щонайменше 30 людей.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Київ. У столиці працює ППО. Вибухи лунають також у Київській області. За даними мера Віталія Кличка, у Подільському районі двом чоловікам медики надали допомогу на місці. Одного постраждалого госпіталізували в Святошинському районі та двох – у Шевченківському. Також вибухом пошкоджено будівлю станції метро «Лукʼянівська». Станція працює як укриття. Поїзди прослідують станцію без зупинки. Пізніше Кличко уточнив, що у столиці сім госпіталізованих, пʼять із них – у Шевченківському районі. За його словами, орієнтовно троє людей під завалами пошкодженого уламками ракети складського приміщення в Шевченківському районі. Трьох людей дістали. Пошуково-рятувальна операція триває.
  • Дніпро. У місті пролунали кілька вибухів. Суспільне повідомило про, що горить один із торговельних центрів міста. Зупинився рух тролейбусними маршрутами №19, «А», «Б» та трамвайним маршрутом №11. Також повідомляється про влучання ракет у пологовий будинок. За даними мера міста Бориса Філатова, є постраждалі та загиблі. Всі місцеві служби повністю напоготові та працюють разом із ДСНС під керівництвом міської військової адміністрації, написав Філатов. Голова ОВА Сергій Лисак повідомив про чотирьох загиблих.
  • Харків. Ворог завдав близько 10 ударів по місту, загинув 38-річний чоловік, восьмеро людей поранено, повідомили голова Харківської ОВА Олег Синєгубов та мер Харкова Ігор Терехов. У місті є проблеми з подачею електрики для транспорту, але фахівці вже працюють над відновленням електропостачання. Поки ж задіяли тролейбуси на автономному ходу. Зафіксовані пошкодження цивільної інфраструктури: медична установа, склади, цивільні підприємства.
  • Львів. Після нічної атаки «шахедів» місто вранці зазнало ракетних ударів. За даними мера Андрія Садового, є влучання у житловий будинок та загорання одного з львівських ліцеїв. Вибуховою хвилею пошкоджено житлові будинки, є постраждалі, написав Садовий. За даними Львівської ОВА, загинула одна людина.
  • Одеса. У місті було чути звуки вибухів. Згодом стало відомо про влучання «шахеда» або його уламків у багатоповерхівку. Пожежу в житловому будинку підтвердив начальник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер та повідомив, що будинок пошкоджено уламками збитого дрона. Внаслідок російського удару по житлових будинках в Одесі загинули дві людини, ще 15 травмовані, серед них дві дитини віком шість і вісім років. Двоє поранених у важкому стані, повідомив Кіпер.
  • Премʼєр Денис Шмигаль заявив, що цілями ворога стала соціальна й критична інфраструктура по всій Україні. Він наголосив, що більшість повітряних цілей були збиті і подякував воїнам за збережені життя.
  • Ворог завдав «потужного» удару по Україні, застосувавши різні засоби повітряної атаки, заявив спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону. «Фактично летіло все, напевно «Калібрів» не було, а так і «Кинджали» ми бачили, і балістику, і С-300, і крилаті ракети», – сказав Ігнат. За його словами, також росіяни застосували «шахеди», які летіли з південно-східного напрямку. Крім того, противник застосовував ракети Х-22, було задіяно 16 стратегічних бомбардувальників Ту-95.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що РФ випустила по Україні приблизно 110 ракет, більшу частину збито. Він наголосив, що ворог атакував цивільні обʼєкти: пологовий будинок, навчальні заклади, торговий центр, багатоповерхівки та приватні будинки, комерційний склад, парковка. «Київ, Львів, Одеса, Дніпро, Харків, Запоріжжя та інші міста. Сьогодні Росія била майже всім, що має у своєму арсеналі: «Кинджали», С-300, крилаті ракети, БПЛА. Стратегічні бомбардувальники запускали Х-101/Х-505. Приблизно 110 ракет було випущено, більшість збита», – заявив президент. Зеленський пообіцяв, що Україна «обовʼязково дасть відповідь терористам на їхні удари».
  • Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії із підрозділами Сил оборони було знищено 27 ударних БпЛА «Shahed-136/131» та 87 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.
  • Внаслідок російської атаки загинули щонайменше 12 людей, 76 осіб дістали поранення, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.
  • За даними генерального прокурора Андрія Костіна,відомо про 16 загиблих і 97 поранених, серед яких щонайменше двоє дітей – 6 та 8 років. Пошукові роботи тривають. Розпочато кримінальні провадження за фактами вчинення воєнних злочинів.
  • Також Офіс генпрокурора опублікував фото наслідків атаки РФ.
Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Що відомо про наслідки (оновлюється) /Фото 1

Фото: Офіс генерального прокурора

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Що відомо про наслідки (оновлюється) /Фото 2

Фото: Офіс генерального прокурора

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Що відомо про наслідки (оновлюється) /Фото 3

Фото: Офіс генерального прокурора

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Що відомо про наслідки (оновлюється) /Фото 4

Фото: Офіс генерального прокурора

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Що відомо про наслідки (оновлюється) /Фото 5

Фото: Офіс генерального прокурора

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Що відомо про наслідки (оновлюється) /Фото 6

Фото: Офіс генерального прокурора

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Що відомо про наслідки (оновлюється) /Фото 7

Фото: Офіс генерального прокурора

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Що відомо про наслідки (оновлюється) /Фото 8

Фото: Офіс генерального прокурора

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Що відомо про наслідки (оновлюється) /Фото 9

Фото: Офіс генерального прокурора

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Що відомо про наслідки (оновлюється) /Фото 10

Фото: Офіс генерального прокурора

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Що відомо про наслідки (оновлюється) /Фото 11

Фото: Офіс генерального прокурора

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Що відомо про наслідки (оновлюється) /Фото 12

Фото: Офіс генерального прокурора

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Що відомо про наслідки (оновлюється) /Фото 13

Фото: Офіс генерального прокурора

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Що відомо про наслідки (оновлюється) /Фото 14

Фото: Офіс генерального прокурора

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Cтаном на 13:00 відомо про загибель 18 мирних людей, 132 поранені, повідомляє Національна поліція. Зафіксовано 51 ворожий обстріл, внаслідок атаки пошкоджені житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури.
  • Загалом в Україні у результаті масованого удару РФ пошкоджено 47 приватних будинків, 39 автомобілів, лікарня та санаторій, 9 багатоквартирних будинків, дві адміністративні будівлі, господарчі споруди, СТО, гаражний кооператив, АЗС, складське приміщення, школу, церкву, ТРЦ, пологовий будинок.
  • Росія багато місяців накопичувала ракети, щоб завдати масованого удару по Україні, повідомив міністр оборони Рустем Умєров. «Багато місяців росіяни накопичували ракети ось для цього: удари по житлових будинках, торговельних центрах, лікарнях… Очевидно, що з такими запасами ракет, які є в держави-агресора, вони можуть і будуть продовжувати такі атаки», – написав він та оприлюднив відео із наслідками обстрілів.
  • Також сьогодні Росія атакувала місто Сміла на Черкащині. Там зафіксовано влучання ворожої ракети по приватним будинкам. Попередньо, шестеро постраждалих, пошкоджені 12 приватних будинків.
Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Що відомо про наслідки (оновлюється) /Фото 15

Фото: заступник керівника Офісу президента Олексій Кулеба

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Що відомо про наслідки (оновлюється) /Фото 16

Фото: заступник керівника Офісу президента Олексій Кулеба

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Що відомо про наслідки (оновлюється) /Фото 17

Фото: заступник керівника Офісу президента Олексій Кулеба

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Станом на 16:00, за даними заступника керівника Офісу президента України Олексія Кулеби, загалом в Україні внаслідок ранкового масованого обстрілу 26 загиблих, більше 120 людей поранено.
  • Станом на 19:30 внаслідок ранкового масованого удару РФ відомо про 30 загиблих та більш як 160 поранених, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні