Польські перевізники розблокували всі пункти пропуску на кордоні з Україною
Категорія
Новини
Дата

Польські перевізники розблокували всі пункти пропуску на кордоні з Україною

Польські перевізники 16 січня розблокували пункти пропуску (ПП) «Корчова – Краківець», «Хребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин», повідомила Державна прикордонна служба. Міністерство інфраструктури Польщі підписало угоду з організаторами блокади, відповідно до неї перевізники призупиняють протест до 1 березня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Польські страйкарі розблокували пункт пропуску «Корчова – Краківець», – сказано в повідомленні Державна митна служба. Станом на 16 годину з польського боку в черзі на вʼїзд в Україну зібралося близько 300 вантажівок. Оформлення та пропуск через кордон легкових автомобілів та автобусів здійснюється у звичному режимі.
  • За даними Держприкордонслужби станом на 17 годину, польські перевізники завершили блокування кордону перед пунктами пропуску «Краківець» та «Рава-Руська», оформлення та пропуск вантажівок у обох напрямках здійснюється в звичайному режимі. На в’їзд в Україну перед цим ПП очікували майже 700 вантажівок.
  • О 20:00 прикордонники повідомили про відновлення руху вантажівок через ПП «Ягодин-Дорогуськ».

Про що домовились польські перевізники та уряд?

  • Розблокування трьох пунктів пропуску із Україною: «Дорогуськ – Ягодин», «Гребенне – Рава-Руська» та «Корчова – Краківець».
  • Моніторинг реалізації узгоджень між польською та українською сторонами. 
  • Діалог Польщі з ЄС.
  • Фінансова допомога з боку Єврокомісії для польських підприємців у галузі транспорту. 
  • Посилення контролю з боку польських служб з метою недопущення транспортних перевезень, які не передбачені угодою між Україною і ЄС (каботаж, крос-торгівля).
  • Запрошення протестувальників до групи для обговорення важливих питань фінансування та поліпшення роботи польської системи моніторингу транспортних перевезень SENT. 
  • Створення дорадчої ради при міністерстві, що допомагатиме міністерству інфраструктури у розробці нормативної бази для транспортної галузі.

Більше про це читайте в матеріалі Forbes.

Контекст

З 6 листопада перевізники Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краківець», «Хребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

Основна вимога перевізників – скасування так званого транспортного безвізу для українських міжнародних перевізників. 27 грудня польський премʼєр Дональд Туск заявив, що Польща близька до того, щоб припинити блокаду українського кордону. 

Крім перевізників кордон блокували й польські фермери. Вони обмежували рух вантажівок у пункті пропуску «Шегині – Медика», вимагаючи дотацій на закупівлю кукурудзи й залишення сільськогосподарського податку без змін. Однак після переговорів із новим урядом, 7 січня вони відмовилися від блокування кордону.

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків внаслідок блокування кордону.

16 січня польські перевізники, які заблокували пункти пропуску на кордоні Україною, досягли угоди з урядом та домовились призупинити свій протест в трьох населених пунктах – Корчова, Хребенне, Дорогуськ. Згідно з угодою, блокаду припинять до 1 березня. За цей час польський уряд зобов’язується вирішити проблеми перевізників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні