Польські перевізники досягли угоди з урядом і призупинять блокаду кордону з Україною до 1 березня (оновлено) /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Польські перевізники досягли угоди з урядом і призупинять блокаду кордону з Україною до 1 березня (оновлено)

Getty Images

Польські перевізники, які заблокували пункти пропуску на кордоні Україною, досягли угоди про «певні умови» з урядом та призупинять свій протест у середу, 17 січня, о 13:00 за київським часом, пише Reuters із посиланням на організаторів акції протесту. Згідно з угодою, блокаду припинять до 1 березня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Польські перевізники вимагали, щоб ЄС відновив систему, згідно з якою українським компаніям потрібні дозволи для роботи в блоці.
  • «Це не кінець, але протест буде припинено, – сказав Томаш Борковський із Комітету захисту перевізників та транспортних роботодавців. – Ми домовилися про певні умови: ми дамо уряду час попрацювати, оскільки це новий уряд».
  • Міністерство інфраструктури Польщі запланувало на вівторок о 13:00 пресконференцію, під час якої має бути підписано угоду.
  • Польські фермери вирішили припинити акцію протесту на прикордонному переході з Україною в Медиці після того, як на початку цього місяця уряд погодився на їхні вимоги. Проте перевізники заблокували ще три пункти пропуску – «Рава-Руська – Хребенне», «Краківець – Корчова», «Ягодин – Дорогуськ». 
  • Оновлено. Міністерство інфраструктури Польщі підписало угоду з організаторами блокади, відповідно до неї перевізники призупиняють до 1 березня свій протест, пише «Укрінформ».
  • «Ми підписали угоду, результатом якої є припинення протесту на автомобільних пунктах пропуску в трьох населених пунктах – Корчова, Хребенне, Дорогуськ», – заявив міністр інфраструктури Польщі Даріуш Клімчак, додавши, що угода, яка містить сім пунктів, діятиме до 1 березня. За цей час польський уряд зобов’язується вирішити проблеми перевізників.

Контекст

З 6 листопада перевізники Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краківець», «Хребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

Основна вимога перевізників – скасування так званого транспортного безвізу для українських міжнародних перевізників. 27 грудня польський премʼєр Дональд Туск заявив, що Польща близька до того, щоб припинити блокаду українського кордону. 

Крім перевізників кордон блокували й польські фермери. Вони обмежували рух вантажівок у пункті пропуску «Шегині – Медика», вимагаючи дотацій на закупівлю кукурудзи й залишення сільськогосподарського податку без змін. Однак після переговорів із новим урядом, 7 січня вони відмовилися від блокування кордону.

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків внаслідок блокування кордону.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні