Протести польських аграріїв /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Понад 1000 вантажівок заблоковані на польсько-українському кордоні

Протести польських аграріїв Фото Getty Images

Польські протестувальники блокують пункти пропуску «Ягодин» і «Рава-Руська». На перетин кордону очікують 1050 вантажівок. Про це повідомив в ефірі телемарафону речник ДПСУ Андрій Демченко, пише «Укрінформ».

Ключові факти

  • Блокування відбувається на двох напрямках – «Ягодин» і «Рава-Руська». На перетин кордону очікують близько 1050 вантажівок, 400 з яких – навпроти «Рави-Руської» та 650 – поблизу «Ягодина», зазначив Демченко.
  • За минулу добу через ПП «Ягодин» кордон перетнуло лише 145 вантажівок, пʼять з яких – у напрямку Польщі і 140 – у напрямку України. 
  • До блокування цього напрямку за добу на пункті пропуску «Ягодин» кордон перетинали 1200–1400 вантажних транспортних засобів в обох напрямках, додав речник ДПСУ.
  • Він розповів, що, крім цього, маємо чергу приблизно із 1000 вантажних транспортних засобів у напрямку пункту пропуску «Краківець». 
  • «Цей напрямок не блокувався і не блокується, але черга виникла через блокування інших напрямків, оскільки водії шукають альтернативні пункти перетину кордону», – зазначив Демченко.
  • Що стосується пункту пропуску «Шегині», який трохи раніше був розблокований, то, за словами речника ДПСУ, зараз там рух вантажівок відбувається, але не можна виключати того, що такі дії польських протестувальників можуть знову поновитися.

Контекст

В останні місяці на кордонах України з Польщею та Румунією відбуваються акції протесту аграріїв.

Міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини просять Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту й запровадити мито на зернові та олійні з України, повідомив 15 січня міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь.

17 січня стало відомо, що ЄК відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України. Польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський зазначив, що наразі обговорюються й інші ідеї, наприклад, ліцензування продуктів, які надходять до Польщі.

19 січня мінсільгосп Польщі заявив про продовження дії заборони на імпорт зерна з України. Заступник міністра сільського господарства Польщі Стефан Краєвський заявив, що ембарго зберігатиметься, «доки ми не знайдемо інших рішень».

Водночас Україна змінила правила експорту сільгосппродукції до п’яти країн ЄС. Уряд ухвалив постанову, щоб запобігти зловживанням.

9 лютого близько 100 польських страйкарів і 50 транспортних засобів заблокували під’їзний шлях поблизу пункту пропуску «Шегині» на польсько-українському кордоні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні