Категорія
Новини
Дата

Посли ЄС знову спробують схвалити продовження безмитної торгівлі, Україні пропонують компроміс

У середу, 27 березня, посли ЄС вкотре спробують схвалити продовження угоди про безмитну торгівлю з Україною, це вже третя зустріч представників 27 країн-членів блоку після узгодження з Європарламентом компромісу, який потім був відхилений через протидію групи країн на чолі з Польщею та Францією, пише RMF24.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Варшава та Париж полягали в тому, щоб запровадити суворіші обмеження на імпорт української сільгосппродукції. Польща та Франція за підтримки групи сусідніх з Україною країн із самого початку прагнули включити 2021 рік – період, коли імпорт з України був низьким, – для розрахунку розміру квот на українську сільгосппродукцію.
  • Наразі проєкт передбачає, що необхідно враховувати середній показник за останні два роки, коли імпорт уже був високим. Ця група країн має, як наголошує Франція, блокуючу меншість і здатна вносити зміни до угоди. «Однак важливим є баланс між необхідністю підтримки України та інтересами фермерів ЄС», – розповів виданню дипломат ЄС.
  • Компроміс, який будуть розглядати, передбачає – замість всього 2021 року – включити до нього лише півроку, починаючи з червня. Такий компроміс означатиме часткове скорочення притоку українських продуктів харчування.

Контекст

Фермери в Польщі заблокували кордон з Україною, у той час як у Франції антиукраїнські настрої також зростають, посилюючи тиск на президента Франції Емманюеля Макрона, щоб той підтримав посилення обмежень.

Варшава і Париж очолюють зусилля щодо посилення попередньої угоди, укладеної минулого тижня, яка накладе обмеження на багато українських імпортних товарів в обмін на продовження безмитного режиму, ухваленого після повномасштабного вторгнення у 2022 році. 

Підписана минулого тижня Угода про продовження автономних торговельних заходів уже передбачала скорочення імпорту української агропродукції в ЄС на €400 млн. Французько-польська пропозиція знизить цю суму ще на €800 млн.

13 березня Європарламент схвалив пропозицію Єврокомісії щодо продовження лібералізації торговельного режиму з Україною і Молдовою до 5 червня 2025 року. Водночас нові правила дозволять Брюсселю реагувати на зміни на ринку ЄС через український імпорт.

Видання Politico писало, що Франція підтримала ініціативу Польщі про додаткові обмеження на імпорт української агропродукції. За оцінками Єврокомісії, ці обмеження коштуватимуть Україні €1,2 млрд доходів від торгівлі, сказали двоє неназваних дипломатів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні