Категорія
Новини
Дата

ЄС може заборонити імпорт агротоварів з РФ та Білорусі вже у квітні, металургія буде наступною – Качка

Україні вдалося досягнути консенсусу із Європейською комісією щодо заборони на імпорт до країн-членів блоку сільгосппродукції із Росії та Білорусі. Про це повідомив Тарас Качка, заступник міністра економіки, торговий представник України на Саміті експортерів Forbes «Made in Ukraine». Відповідну заборону Єврокомісія може ухвалити вже у квітні.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Качки, схвалення заборони на імпорт аграрних товарів із Росії та Білорусі до країн-членів ЄC, Україні вдалося досягнути під час саміту голів-членів ЄС 1 лютого. 
  • «Юридично ця пропозиція може бути схвалена вже у квітні. Її запропонували на розгляд Європейській комісії», – додав торгпред України. 
  •  Для України це дуже «хороший документ», оскільки дозволяє розширювати такий самий механізм заборони імпорту на інші неаграрні товари з країн-агресорок, що досі не підпали під санкції – насамперед, товари металургії, зазначив Качка. 
  • «Для нас важливо реалізувати проєкт витіснення російської сировини напівфабрикатів та заміни їх українськими», – пояснив він.
  • Також заборона на імпорт російської та білоруської аграрної продукції з боку ЄС – чіткий сигнал європейським фермерам, які зараз бунтують, що РФ та Білорусь створюють для них більше проблем та незручностей, ніж певні упередження, які існують щодо українських товарів, додав Качка. 

Контекст

Експорт російського зерна до ЄС збільшився більш ніж на 50%, до 1,5 млн т у період з 2022-го по 2023 рік, свідчать дані Євростату.

У лютому Латвія запровадила односторонню заборону на імпорт багатьох продуктів харчування з Росії та Білорусі, а Литва оголосила про суворі перевірки вантажів.

19 березня стало відомо, що ЄС готується запровадити мита на імпорт зерна з РФ та Білорусі. За словами джерел FT, Єврокомісія найближчими днями, як очікується, запровадить мито у розмірі €95 за т на зернові з Росії та Білорусі. Це може призвести до збільшення цін щонайменше на 50%. Мита у розмірі 50% будуть також встановлені на насіння олійних культур та продукти їх переробки.

21 березня міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії звернулися до Єврокомісії із закликом заборонити імпорт зерна з Росії та Білорусі до ЄС, відповідну заяву оприлюднило литовське Мінагро.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні