Категорія
Новини
Дата

Лідери ЄС підтримали продовження лібералізації торгівлі з Україною ще на рік – Стефанішина (оновлено)

Лідери ЄС підтримали тарифну лібералізацію для України, повідомила віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина на Саміті експортерів Forbes «Made in Ukraine». Йдеться про зупинення дії імпортного мита і квот на український експорт до ЄС до 5 червня 2025 року.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Вона нагадала: коли в Україні були заблоковані всі порти і була можливість реалізовувати продукцію лише через наземні шляхи, ЄС скасував усі мита та тарифи для всіх видів продукції.
  • «Рішення щодо торгової лібералізації обговорювалося під час засідання Європейської ради. Лідери ЄС підтримали важливість продовження автономних торгівельних преференцій. Процес узгодження триває», – повідомила вона.
  • Вона наголосила, що «тарифній лібералізації бути», і це рішення буде продовжено ще на рік.
  • Стефанішина додала, що рішення підтримали у редакції, яку запропонувала Єврокомісія, попри спроби деяких держав-членів вписати туди обмеження.
  • За її словами, рішення не передбачатиме обмежень чи квот для агропродукції, адже є механізм моніторингу – у разі досягнення стелі показників експорту за 2022–2023 роки Єврокомісія матиме можливість домовлятися про ліцензування.

У новині замінена цитата Стефанішиної, у попередній редакції в цитаті йшлося про те, що Європейська рада проголосувала за рішення щодо торговельної лібералізації.

Контекст

Угода про асоціацію між ЄС та Україною, що передбачає Зону глибокої та всеосяжної вільної торгівлі, забезпечила українському бізнесу преференційний доступ до ринку ЄС із 2016 року. Одразу після початку російської агресивної війни проти України ЄС у червні 2022 року запровадив заходи, які забезпечили безмитний доступ усієї української продукції на ринок ЄС. Ці заходи були продовжені на один рік у червні 2023 року і закінчуються 5 червня 2024 року.

Через протести фермерів Брюссель минулого року тимчасово обмежував постачання з України деяких видів агропродукції. Окремі країни, зокрема Польща, Словаччина та Угорщина, оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна. 

31 січня 2024 року Єврокомісія запропонувала продовжити лібералізацію торговельного режиму з Україною і Молдовою ще на рік.

7 березня комітет Європарламенту з питань міжнародної торгівлі схвалив продовження лібералізації торгівлі для України і Молдови до 5 червня 2025 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні