Емманюель Макрон і Дональд Туск /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Франція приєдналася до Польщі з вимогою обмежити український імпорт до ЄС – Politico

Емманюель Макрон і Дональд Туск Фото Getty Images

Франція підтримала ініціативу Польщі про додаткові обмеження на імпорт української агропродукції. Це загрожує переговорам щодо продовження безмитного доступу України до ринку ЄС ще на рік. Про це пише Politico з посиланням на трьох європейських дипломатів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Президент Франції Емманюель Макрон і польський премʼєр Дональд Туск зустрілися під час саміту Веймарського трикутника у Берліні і закликали підтримати Україну, яка протистоїть агресійній війні Росії.
  • Водночас два лідери узгодили спільну позицію щодо імпорту української продукції до ЄС – Франція приєдналася до табору меншості на чолі з Польщею, яка наполягає на подальших обмеженнях, зазначило видання.
  • За оцінками Єврокомісії, ці обмеженя коштуватимуть Україні €1,2 млрд доходів від торгівлі, кажуть двоє неназваних дипломатів. 
  • «Це величезне скорочення для країни, яка потребує всієї можливої ​​допомоги. Країни-члени, які найбільше демонструють свою підтримку Україні, також завдають країні найбільшої шкоди», – сказав один із дипломатів. 
  • Ця суперечка може затьмарити саміт лідерів ЄС у Брюсселі цього четверга. Заяви лідерів обох країн про солідарність з Україною можуть виявитися пустопорожніми, оскільки вони піддаються тиску місцевих фермерів, які виступають за обмеження українського імпорту, зазначає видання. 

Контекст

13 березня Європарламент схвалив пропозицію Єврокомісії щодо продовження лібералізації торговельного режиму з Україною і Молдовою до 5 червня 2025 року. Водночас нові правила дозволять Брюсселю реагувати на зміни на ринку ЄС через український імпорт.

Україна прийме обмеження на торгівлю з ЄС, щоб розрядити політичну суперечку з Польщею, але натомість закликає Брюссель заборонити імпорт російського зерна, заявив раніше заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка. 

За даними Євростату, експорт російського зерна до ЄС збільшився більш ніж на 50%, до 1,5 млн т у період з 2022-го по 2023 рік.

Цього тижня Єврокомісія має представити свою пропозицію щодо кількісних обмежень імпорту зерна з Росії та Білорусі, але про повне ембарго не йдеться.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні