Категорія
Новини
Дата

Президент США Джо Байден обіцяє надавати Україні засоби ППО першочергово

2 хв читання

Пускові установки системи ППО Patriot /Getty Images

Пускові установки системи ППО Patriot Фото Getty Images

США насамперед постачатимуть Україні засоби протиповітряної оборони. Про це йдеться у заяві президента США Джо Байдена, яку ввечері 26 серпня оприлюднив Білий дім. Байден прокоментував наймасованіший і найдорожчий авіаобстріл Росією території України.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Байден нагадав, що на саміті НАТО в липні він оголосив про надання Сполученими Штатами і союзниками Україні обладнання для пʼяти додаткових стратегічних систем протиповітряної оборони. 
  • Президент США заявив, що змінив пріоритети американського експорту засобів протиповітряної оборони, «щоб їх відправили в Україну в першу чергу».
  • США також постачають Україні енергетичне обладнання для ремонту її систем і підвищення стійкості енергосистеми України. 
  • Байден засудив російські «спроби занурити український народ у темряву». За його словами, Україна залишається вільною, суверенною і незалежною державою. 
  • «Сполучені Штати підтримуватимуть народ України доти, доки він здобуде перемогу… Росія ніколи не досягне успіху в Україні, і дух українського народу ніколи не буде зламаний», – наголосив Байден.

Контекст

У розпорядженні США є понад тисячу пускових установок системи протиповітряної оборони Patriot. З них 500 перебувають у резерві, писало видання KyivPost з посиланням на власний аналіз. Станом на весну цього року компанія-розробник цієї системи ППО Raytheon спроєктувала та відправила до 19 різних країн світу 240 установок. Своєю чергою виробник ракет до Patriot Lockheed Martin виготовив понад 10 000 снарядів. Окрім США, найбільше «петріотів» також мають Німеччина, Кувейт, Нідерланди, Греція, ОАЕ, Тайвань, Туреччина та інші.

На саміті НАТО в липні Байден обіцяв, що Київ отримає додаткові системи Patriot від США, Німеччини та Румунії, компоненти для цих систем від Нідерландів й інших партнерів, а також одну систему SAMP/T, яку передасть Італія.

Системи Patriot американського виробництва є найсучаснішою зброєю протиповітряної оборони США. Вони складаються з радіолокаційної системи та мобільних пускових установок, які можуть стріляти ракетами-перехоплювачами по снарядах або літаках, що наближаються.

Президент Володимир Зеленський назвав їх «найефективнішою системою ППО у світі на сьогоднішній день» і заявив, що вони здатні збивати всі російські ракети, включаючи балістичні.

До цього Україна мала як мінімум чотири системи Patriot, надані США та Німеччиною. Цієї весни Зеленський звернувся з проханням про додаткові поставки, Німеччина заявила, що відправить додаткову батарею, а Нідерланди оголосили про ініціативу відправити ще одну на основі компонентів, які постачають декілька країн. Минулого тижня Байден схвалив розгортання ще однієї системи ППО Patriot в Україні.

Атаки Росії та безпілотників за останні місяці знищили понад 9 ГВт енергетичних потужностей України, заявив Зеленський, додавши, що пікове споживання енергії в Україні минулої зими становило 18 ГВт. Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд