Категорія
Новини
Дата

«Україна може зупинити Путіна». Байден анонсував передачу Києву десятків систем ППО від США та союзників

1 хв читання

Джо Байден виступає на святковому заході з нагоди 75-ї річниці НАТО в аудиторії Ендрю Меллона. 9 липня 2024 року, Вашингтон /Getty Images

Джо Байден виступає на святковому заході з нагоди 75-ї річниці НАТО в аудиторії Ендрю Меллона. 9 липня 2024 року, Вашингтон Фото Getty Images

США та союзники передадуть Україні додаткові стратегічні системи протиповітряної оборони. Про це 9 липня повідомив американський президент Джо Байден на саміті НАТО у Вашингтоні, пише «Голос Америки»

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Деталі

  • США, Німеччина, Румунія, Італія та Нідерланди найближчими місяцями передадуть Україні десятки додаткових систем ППО і вже готують до відправлення пʼять із них, зазначив Байден, назвавши це історичною подією.
  • За його словами, йдеться про чотири батареї Patriot: три – від США, Німеччини та Румунії, одну спільно зберуть Нідерланди з партнерами. Італія передасть додаткову систему SAMP-T.
  • Союзники також планують надати Україні такі системи ППО, як NASAM, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS і Gepard, йдеться в повідомленні Білого дому.
  • Загалом партнери США зобовʼязалися виділити понад $1 млрд на підтримку ППО, зазначив Байден. За його словами, наступного року Київ отримає від західних союзників «сотні» ракет-перехоплювачів для систем ППО.
  • Росія програє у цій війні, сказав президент США. «Україна може і повинна зупинити Путіна», – наголосив Байден.

Контекст

На тлі посилення обстрілів енергетичної та цивільної інфраструктури Росією президент Володимир Зеленський заявляв, що для закриття неба над Україною потрібно 25 систем ППО Patriot або її аналогів. 

Напередодні, виступаючи у Президентському фонді та Інституті Рональда Рейгана у Вашингтоні, Зеленський подякував партнерам за обіцянку надати нові системи ППО, але, на його думку, цього все ще недостатньо.

«Ви бачили результати атаки на Київ, який, мені здається, добре захищений. Але, як ви бачите, цього недостатньо», – заявив президент. Він зазначив, що росіяни вчаться та намагаються уразити українські системи ППО, зокрема Patriot, однак безрезультатно.

Раніше повідомлялося, що уряд США планує призупинити виконання замовлень на системи Patriot та ракети-перехоплювачі, доки Україна не матиме достатньо засобів для захисту від повітряних атак Росії. Системи, призначені для інших країн, нібито будуть перенаправлені, щоб допомогти Києву захистити міста та критичну інфраструктуру.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд