Redmond /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Компанії
Дата

Пригоди мультиварок. Як російський бренд Redmond став українським і чому забув про це розказати

Непроста історія Redmond. Як російська марка стала українською Фото Колаж Анна Наконечна

Учасники ринку побутової техніки, з якими спілкувався Forbes, впевненні, що Redmond – російській бренд. Документи ж вказують, що він уже кілька років – «українець». Як колись найпопулярніший у РФ бренд мультиварок став українським і чому російська фірма-засновник судиться за нього

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

19 січня 2023-го року Forbes опублікував статтю про те, чому марки, повʼязані з РФ, досі продаються в українських торгових мережах. Одна із таких – побутова техніка Redmond, яка, зокрема, відома мультиварками.

Після виходу матеріалу в редакцію Forbes надійшов лист зі скриньки компанії «Ренклод», яка представилась офіційним дистрибʼютором Redmond в Україні. «Ренклод» повідомила, що знак для товарів і послуг Redmond зареєстровано в Україні й він є власністю української компанії «Річ Маркет». Остання належить громадянам України. Юристи «Ренклод» надали копії документів, які підтверджують це. Зокрема, скан-копію свідоцтва на знак Redmond і рішення Мінекономрозвитку України щодо передачі марки компанії «Річ Маркет».

Попри лист і документи, на сайті «Ренклод» вказано, що Redmond – російська торгова марка. (Скріншот нижче).

Коли ми готували матеріал 19 січня, представники «Фокстроту» та Comfy називали цю марку, як таку, що повʼязана з РФ, та казали, що розпродують залишки.

Що ж відбувається? Forbes розібрався у пригодах бренду, і це нетривіальна історія. 

Пригоди мультиварок. Як російський бренд Redmond став українським і чому забув про це розказати /Фото 1

Скріншот із сайту компанії «Ренклод» – дистрибутора Redmond

Redmond у РФ

Марка Redmond заснована у 2007 році в Росії. Її зареєстрували три бізнесмени – Максим Агеєнко, Андрій Синявін і Діана Желяскова. Техніку Redmond випускала та продавала їхня компанія «Технопоиск». Партнери розвивали й власну ритейл-мережу – Redmond Smart Home. У РФ це популярна марка. Станом на 2015 рік Redmond займав третину російського ринку мультиварок і був найбільшим гравцем у цій ніші.

У квітні 2016 року помер один із власників Redmond – Максим Агеєнко. І між родичами покійного бізнесмена та його партнерами почалася боротьба за спадщину. У тому числі й за марку Redmond. За даними російського видання «Коммерсантъ», дружина Агеєнко Світлана та пʼятеро його дітей від різних шлюбів, а також Синявін і Желяскова не зійшлися в оцінці вартості частки покійного.

Через рік після смерті співзасновника фірми колишніх партнерів виявилися власниками більшості товарних знаків, які належали «Технопоиску». Приблизно у той самий час компанія звинувачувалася в ухилянні від податків, і Желяскова отримала рік увʼязнення. Співзасновники теж розсварилися, суди між ними й спадкоємцями щодо права власності на Redmond тривають досі.

Redmond став українським, чи ні?

Цей скандал відбився й на українському ринку. Після того, як навколо марки у РФ виникла корпоративна суперечка, кілька компаній самостійно почали виробляти Redmond у Китаї та продавати цю техніку в Україні, каже комерційний директор мережі «Фокстрот» Вʼячеслав Склонний. «Але до російського Redmond вони не мали жодного стосунку», – припускає він. 

Офіційним дистрибутором російського Redmond була компанія «Редмонд Україна», яку заснував Анатолій Агеєнко. Це начебто брат покійного засновника «Технопоиск» Максима Агеєнко.

У лютому 2017-го українське видання «Дзеркало тижня» написало про рейдерське захоплення «Редмонд Україна». За їхньою інформацією, Анатолій Агеєнко під тиском був вимушений віддати компанію. За даними YouControl, у 2016-му у компанії дійсно змінився власник: замість Агеєнка ним став Василь Сосненко.

Саму торгівельну марку Redmond Агеєнко продав власнику компанії «Річ Маркет», стверджує юрист Денис Крайнік, який представляє інтереси цієї фірми. «Ми викупили права на торгову марку та відповідно права на добре відомий знак», – каже він. Згідно з копією свідоцтва на знак товарів та послуг, це відбулося у 2019 році.

Redmond /Shutterstock

Магазин Redmond у Тюмені, Росія Фото Shutterstock

Співрозмовник із «Річ Маркет» розповів, що знак для товарів і послуг Redmond компанія викупила у брата покійного засновника російської марки – Анатолія Агеєнка. Forbes не вдалося звʼязатися з Агеєнком. Юрист із «Річ Маркет» не зміг надати його контактів.

Російська компанія «Технопоиск» намагалася відсудити марку Redmond. Поки марно. Так, на початку серпня 2021-го росіяни подали позов у Господарський суд Києва, де просили визнати знак Redmond як добре відомий. Але суд не підтримав позовні вимоги цієї компанії. У червні 2022-го «Технопоиск» програв справу в апеляційному суді. Ще одну заяву, подану російською компанією в битві за торговельну марку, Печерський суд у листопаді 2022 року залишив без розгляду.

Після виходу матеріалу Forbes ритейлери почали розривати договори з «Річ Маркет» через те, що Redmond був названий маркою, повʼязаною з РФ, стверджує представник цієї компанії, який заборонив використовувати його цитати та згадувати своє імʼя в тексті.

Серед тих, хто відмовився від співпраці, він назвав мережу METRO. Там розказали, що серед товарів, що поставляв «Річ Маркет», не було марки Redmond. «Наразі ми припинили співпрацю з комерційних причин», – написала пресслужба ритейлера у відповідь на запит Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні