Прибуток Tesla впав майже на чверть у першому кварталі після зниження цін на автівки /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Прибуток Tesla впав майже на чверть у першому кварталі після зниження цін на автівки

Shutterstock

Зниження середньої ціни на автомобілі Tesla призвело до зниження прибутку виробника електромобілів у першому кварталі на 24%, до $2,5 млрд, пише The Wall Street Journal. Цьогоріч компанія знизила ціни на моделі в США на 14–25%.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У першому кварталі Tesla продавалася в середньому за ціною близько $46 000, що менше, ніж прогнозувала компанія, і нижче, порівняно з $52 200 в перші три місяці 2022 року.
  • Зниження цін струсило продажі, принаймні спочатку, і тепер замовлення «перевищують виробництво», сказав виконавчий директор Tesla Ілон Маск.
  • «Ми дійшли висновку, що прагнення до збільшення обсягів і більшого автопарку – правильний вибір у цьому випадку, на противагу меншому обсягу і вищій маржі», – заявив Маск.
  • Водночас зниження цін позначилося на прибутку в першому кварталі, який впав до $2,5 млрд порівняно з $3,3 млрд роком раніше. Виторг виріс на 24% порівняно з показником минулого року, до $23,3 млрд, оскільки Tesla поставила клієнтам більше автомобілів.
  • Операційна маржа Tesla, показник прибутковості, впала до 11,4% із 19,2% за перші три місяці 2022 року. Маржа Tesla залишається однією з найвищих у автомобільній промисловості. За даними FactSet, операційна маржа Ford Motor Co. становила близько 4% у 2022 році, а General Motors Co. – близько 6,6%.
  • У США Tesla знизила ціну свого найпопулярнішого автомобіля, кросовера Model Y, на $5000 цього місяця. Ця конфігурація тепер коштує $49 990, що майже відповідає середній вартості нового автомобіля в США, яка у березні становила близько $48 000, згідно з Kelley Blue Book.

Контекст

У першому кварталі Tesla поставила 422 875 автомобілів, що на 36% більше, ніж роком раніше. Майже всі ці поставки становили седани Model 3 і кросовери Model Y, доступніші пропозиції Tesla.

Tesla планує поставити близько 1,8 млн автомобілів цього року, що приблизно на 37% більше, ніж 2022 року.

Рентабельність Tesla тривалий час була предметом гордості компанії, але фінансовий директор Зак Кіркхорн зменшив її важливість у найближчій перспективі.

Tesla планує побудувати новий завод поруч із промисловим центром Монтеррей на півночі Мексики, а також новий завод із виробництва акумуляторів у Шанхаї. Як заявив минулого місяця Кіркхорн, Tesla, можливо, знадобиться витратити майже $150 млрд найближчими роками, щоб задовольнити свої амбіції зростання.

Маск також повідомив, що Tesla планує розпочати постачання свого пікапа Cybertruck у третьому кварталі, що збільшить лінійку пасажирських моделей компанії до пʼяти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні