Категорія
Новини
Дата

Прибуток «Укрнафти» у першому кварталі 2023-го вдвічі перевищив показник за весь мирний 2021 рік

Найбільша нафтова компанія країни «Укрнафта» завершила перший квартал 2023 року з чистим прибутком у розмірі 4,3 млрд грн. Про це повідомила пресслужба компанії з посиланням на директора компанії Сергія Корецького.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Показник за перший квартал 2023 року дорівнює чистому прибутку, отриманому компанією у мирному 2020-му (4,3 млрд грн) та майже вдвічі перевищує результат за весь 2021 рік – 2,4 млрд грн, йдеться у повідомленні компанії.
  • Корецький пояснив, що такий результат вдалося досягти за рахунок комплексної роботи зі збільшення видобутку, впровадження відкритої ринкової реалізації вуглеводнів, оптимізації витрат і ліквідації непрозорих схем.
  • За словами директора, в «Укрнафті» поставили амбітну фінансову мету – 12 млрд грн чистого прибутку за підсумками 2023-го. 
  • За фактичними результатами першого кварталу 2023 року середньодобовий видобуток нафти ПАТ «Укрнафта» сягнув 3926 т проти 3753 т – середньодобового показника за 2022-й.

Контекст

«Укрнафта» дісталась Корецькому після понад 20 років контролю групою «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. У 2022 році, через дев’ять місяців повномасштабної війни, держава просто перевела акції «Укрнафти» і «Укртатнафти» у свою власність. Офіційна причина відчуження – акції прирівняли до військового майна, яке потрібне для захисту від ворога. Неофіційна – в перші місяці російського вторгнення Коломойський ніби ніяк не допомагав країні та не повністю платив податки, розповідали джерела Forbes в ОП та «Слузі народу»

На початку квітня «Укрнафта» заявила, що планує розпочати відновлювати видобуток нафти на свердловинах, які зараз не працюють і де це буде можливо.

Зокрема, є 1200 свердловин, які знаходяться на ліцензійних ділянках інших підприємств, але належать «Укрнафті», та ще 4300 ліквідованих і тих, які перебувають у бездії.

За оцінкою спеціалістів компанії, приблизно 10% із них можна відновити, виходячи з сучасних технологічних можливостей відновлення і капітальних ремонтів, що й дасть приріст у щонайменше 500 свердловин впродовж наступних кількох років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні