Категорія
Новини
Дата

«Укрнафта» за Коломойського заборгувала державі понад 4,5 млрд грн податків – Корецький

Найбільша нафтова компанія країни «Укрнафта» заборгувала державі 4,58 млрд грн податків, має 20 млрд дебіторської заборгованості та нестачу нафти на мільрди гривень. Про це очільник компанії Сергій Корецький розповів в інтерв’ю «Бізнес Цензору».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На початок грудня «Укрнафта» заборгувала держбюджету 4,58 млрд грн податків. На середину лютого компанія сплатила 1,53 млрд грн. «Загалом фінансовий стан компанії поганий», – каже Корецький.
  • Нове керівництво «Укрнафти» також виявило нестачу 102 000 т нафтопродуктів ринковою вартістю майже 5 млрд грн.
  • Дебіторська заборгованість становить майже 20 млрд грн, каже Корецький. «Укрнафта» продавала великі обсяги нафтопродуктів із відтермінуванням платежу, і покупці за них не розрахувалися. Більшість заборгованості має статус сумнівної.  
  • «Укртатнафта», яка оперує найбільшим в Україні заводом з виробництва пального – Кременчуцьким НПЗ, мала борг зі сплати ПДВ 2 млрд грн; акцизного податку – 566 млн грн. Цифри можуть зрости після завершення внутрішнього аудиту, результати якого очікуються у квітні, повідомили Forbes у пресслужбі.
  • Компанія не вела облік нафтопродуктів. «Немає ні первинних документів, ні серверів, ні паперових документів, ні електронних носіїв, нічого», – каже Корецький. 

Контекст

6 листопада пʼять великих промислових підприємств «Укрнафта», «Укртатнафта», «Мотор Січ», «АвтоКрАЗ» та «Запоріжтрансформатор» примусово були переведені в державну власність. Держава скористалася можливістю вилучати приватну власність під час воєнного стану

Причина відчуження великих промислових підприємств на користь держави під час війни – ризики для національної безпеки, які створювали ці компанії. Про це заявив заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Сергій Корецький очолив «Укрнафту» і «Укртатнафту» за кілька днів після відчуження. Він отримав компанію у не найкращому стані. Сергій Корецький розповів Forbes, як планує відроджувати спадок Коломойського.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні