Немає жодних підстав відмовляти у платежах картками. Брифінг голови НБУ Кирила Шевченка /пресслужба НБУ
Категорія
Новини
Дата

Немає жодних підстав відмовляти у платежах картками. Брифінг голови НБУ Кирила Шевченка

пресслужба НБУ

Електронні платежі проходять, та магазини і АЗС можуть безпідставно відмовляти у сплаті карткою. Голова Національного банку Кирило Шевченко 27 лютого розповів про роботу банківської системи під час війни

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Головне з брифінгу голови НБУ

  • НБУ перерахував Національній гвардії 450 млн грн і збирає заявки від Міністерства оборони та поліції, скільки і на що перерахувати ці гроші. 
  • Система електронних платежів НБУ працює надійно – усі розрахунки картками безперебійні.
  • Банкомати працюють. Люди спустошили їх за вихідні, але 28 лютого (понеділок) інкасатори поповнять їх готівкою. НБУ не поповнить готівкою тільки банкомати, розташовані там, де фізично йдуть воєнні дії.
  • Задля безпеки систему електронних платежів перевозять з центральних локацій на резервні у Західній Україні, і всі банки до неї підключаться. Це трохи сповільнює роботу системи. «Потужності на резервних локаціях не такі великі, як у Києві, – сказав Шевченко. – Нам буде важко підтримувати роботу системи, якщо її потужності фізично відключать у Києві».
  • Системи валютних резервів НБУ передислокували з Києва. Їм нічого не загрожує: як фізичним резервам, так і залишкам на кореспондентських рахунках у центральних банках інших країн.
  • Деякі торгівельні мережі, наприклад EVA, відмовляються приймати безготівкові платежі, хоча їхні термінали працюють, як і банківська система. Відмови створюють додаткову небезпеку: громадяни біжать в банкомати знімати готівку, з готівкою йдуть в магазин, а інкасаторські служби потім йдуть до магазинів.
  • Потрібно припинити безпідставну відмову ритейлерів розрахуватися картками. Всі гроші мережам зараховуються своєчасно, і немає жодних підстав відмовляти у безготівкових розрахунках.
  • Якщо магазини не приймають платежі картками, можна звернутися на гарячу лінію НБУ, писати на електронну пошту або постити про це у соцмережах. НБУ може відмовити таким магазинам в інкасації.
  • Відтік з депозитів не критичний, хоча і більший за сезонні коливання: зі строкових та безстрокових депозитів у гривні – 6,5%, в іноземній валюті – 11,5%.

Контекст 

НБУ за день видав банкам 51,5 млрд грн антикризових кредитів. НБУ не уточнює, які саме банки отримали підтримку ліквідності. Згідно з порядком видачі рефінансування, який регулятор затвердив 25 лютого, банки можуть отримати беззаставні (бланкові) кредити на термін до одного року з правом продовжити їх ще на рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні