Немає жодних підстав відмовляти у платежах картками. Брифінг голови НБУ Кирила Шевченка /пресслужба НБУ
Категорія
Новини
Дата

Немає жодних підстав відмовляти у платежах картками. Брифінг голови НБУ Кирила Шевченка

1 хв читання

пресслужба НБУ

Електронні платежі проходять, та магазини і АЗС можуть безпідставно відмовляти у сплаті карткою. Голова Національного банку Кирило Шевченко 27 лютого розповів про роботу банківської системи під час війни

Головне з брифінгу голови НБУ

  • НБУ перерахував Національній гвардії 450 млн грн і збирає заявки від Міністерства оборони та поліції, скільки і на що перерахувати ці гроші. 
  • Система електронних платежів НБУ працює надійно – усі розрахунки картками безперебійні.
  • Банкомати працюють. Люди спустошили їх за вихідні, але 28 лютого (понеділок) інкасатори поповнять їх готівкою. НБУ не поповнить готівкою тільки банкомати, розташовані там, де фізично йдуть воєнні дії.
  • Задля безпеки систему електронних платежів перевозять з центральних локацій на резервні у Західній Україні, і всі банки до неї підключаться. Це трохи сповільнює роботу системи. «Потужності на резервних локаціях не такі великі, як у Києві, – сказав Шевченко. – Нам буде важко підтримувати роботу системи, якщо її потужності фізично відключать у Києві».
  • Системи валютних резервів НБУ передислокували з Києва. Їм нічого не загрожує: як фізичним резервам, так і залишкам на кореспондентських рахунках у центральних банках інших країн.
  • Деякі торгівельні мережі, наприклад EVA, відмовляються приймати безготівкові платежі, хоча їхні термінали працюють, як і банківська система. Відмови створюють додаткову небезпеку: громадяни біжать в банкомати знімати готівку, з готівкою йдуть в магазин, а інкасаторські служби потім йдуть до магазинів.
  • Потрібно припинити безпідставну відмову ритейлерів розрахуватися картками. Всі гроші мережам зараховуються своєчасно, і немає жодних підстав відмовляти у безготівкових розрахунках.
  • Якщо магазини не приймають платежі картками, можна звернутися на гарячу лінію НБУ, писати на електронну пошту або постити про це у соцмережах. НБУ може відмовити таким магазинам в інкасації.
  • Відтік з депозитів не критичний, хоча і більший за сезонні коливання: зі строкових та безстрокових депозитів у гривні – 6,5%, в іноземній валюті – 11,5%.

Контекст 

НБУ за день видав банкам 51,5 млрд грн антикризових кредитів. НБУ не уточнює, які саме банки отримали підтримку ліквідності. Згідно з порядком видачі рефінансування, який регулятор затвердив 25 лютого, банки можуть отримати беззаставні (бланкові) кредити на термін до одного року з правом продовжити їх ще на рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні