Категорія
Новини
Дата

Dragon Capital зберегла прогноз зростання ВВП цьогоріч на рівні 4%, а курс долара на кінець року – 42 грн

2 хв читання

Інвестиційна компанія Dragon Capital зберегла свій прогноз, що реальний ВВП України зросте на 4% р/р у 2024 році. Курс долара очікується на рівні 42 грн до кінця року замість 39 грн, очікуваних раніше, йдеться в оновленому макропрогнозі інвесткомпанії.

Компанія переглянула прогноз щодо курсу у зв’язку зі зміною підходів Нацбанком до управління валютним курсом на початку року. У понеділок, 27 травня, офіційний курс долара вперше в історії перевищив 40 грн і становить 40,1 грн/$.

Ключові факти

  • У прогнозі зазначається, що українська економіка продовжувала відновлюватись на початку 2024 року після зростання на 5,3% р/р у 2023 році.  
  • У січні-квітні загальний експорт основних видів товарів (зерно, олійні, руда, сталь) повернувся до довоєнних рівнів 10-11 млн т, з яких левову частку, 7-8 млн т в місяць, було експортовано портами Чорного моря.
  • Dragon Capital оцінює, що завдяки відновленню роботи морських портів та більшому, ніж очікувалось, сільськогосподарському врожаю минулого року, експорт основних видів товарів у цьому році зросте на 35% р/р, до 109 млн т, що допоможе втримати зовнішньоторговельний дефіцит від подальшого розширення, незважаючи на зростання імпорту і зниження світових цін на сільгосппродукцію.
  • Зважаючи на це, компанія зберігає прогноз економічного зростання реального ВВП у 2024 році на рівні 4,0% р/р. «Як і раніше, ми вважаємо, що відновлення експорту морськими портами та розвиток ВПК будуть основними драйверами економічного зростання і в цьому році», – сказано у прогнозі.
  • Прогноз номінального ВВП зменшено із $201 млрд до $190 млрд.
  • За оцінкою інвесткомпанії, фінансова підтримка від партнерів підтримуватиме стійкість економіки в цьому році. Міжнародні партнери схвалили нові пакети допомоги, що дозволить Україні отримати близько $37 млрд зовнішнього бюджетного фінансування у цьому році. 
  • Dragon Capital прогнозує, що гривня продовжить контрольовано слабшати по відношенню до долара США, і офіційний курс сягне 42 грн до кінця року. Компанія переглянула прогноз з очікуваних раніше 39 грн у зв’язку зі зміною підходів Нацбанком до управління валютним курсом на початку 2024 року. 
  • Зазначається, що НБУ на початку 2024 року змінив тактику, дозволяючи гривні помітно слабшати в періоди ситуативного збільшення дефіциту іноземної валюти на міжбанківському ринку, але стримуючи укріплення курсу в періоди зменшення дефіциту.

 Контекст

В оновленому макропрогнозі на 2024 рік НБУ погіршив зростання ВВП з 3,6% до 3%. Проблемою для зростання економіки цьогоріч будуть стримані бюджетні видатки на початку року, блокування західного кордону та руйнування об’єктів енергетики. Натомість на користь зростання ВВП виступатимуть стабільна робота морського коридору, сприятлива погода та збільшення внутрішнього попиту, зазначає Нацбанк. 

Погіршила свій прогноз щодо ВВП на 2024 рік також інвестиційна група ICU – із 5% до 4,1%. Аналітики ICU зазначили, що економіка продовжує зростати у 2024 році прийнятними темпами, а масштабне руйнування енергетичної інфраструктури лише сповільнить, але не зупинить відновлення. 

Інвестиційний банк Goldman Sachs погіршив проноз зростання української економіки цьогоріч з 7% до 4,5%.

Водночас перший віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко очікує, що економіка України у 2024 році, ймовірно, зросте приблизно на 4,6%, хоча російські ракетні обстріли можуть погіршити цей показник. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні