Категорія
Новини
Дата

ПриватБанк домовився з ЄБРР про гарантію на €60 млн під кредитування українського бізнесу. Хто може отримати кошти

ПриватБанк та Європейський банк з реконструкції і розвитку (ЄБРР) домовились про співпрацю за програмою розподілу ризиків (Risk Sharing Program). У межах угоди банк потенційно зможе розширити фінансування чинних бізнес-клієнтів з критично важливих галузей на суму до €240 млн. Про це йдеться в пресрелізі ПриватБанку, який є в розпорядженні Forbes. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Згідно з угодою, ЄБРР надає гарантію €60 млн. Нефінансований інструмент розподілу ризиків покриває до 50% кредитного ризику в розмірі до €240 млн за новим фінансуванням ПриватБанку. «Це нефінансовий ресурс, ми не отримаємо жодного фондування від ЄБРР», – уточнив у коментарі Forbes голова правління банку Герхард Бьош
  • Угода між ЄБРР та ПриватБанком має два компоненти. Перший інструмент розподілу ризику має допомогти забезпечити доступ до фінансування оборотного капіталу та інвестиційних цілей для мікро-, малих, середніх і великих підприємств, які працюють у таких критично важливих галузях: сільське господарство й сільськогосподарські послуги; харчова і легка промисловість; виробництво і послуги у сфері будівництва; транспорт і логістика; туризм і культура; роздрібна торгівля.  
  • Другий інструмент має підтримати довгострокові інвестиції приватних ММСП в екологічні технології, які відповідають вимогам ЄС. 
  • В рамках цих інструментів ПриватБанк орієнтуватиметься на чинне портфоліо клієнтів, додав Бьош. Вимоги для участі – життєздатна бізнес-модель, дотримання правил комплаєнсу та фінмоніторингу, прозорість, включно зі структурою власності, перераховує він.
  • Угода з ЄБРР не впливатиме на активні процентні ставки за кредитами, зазначив Бьош. Однак вона передбачає додаткову можливість – у разі залучення кредитів під довгострокові інвестпроєкти у цих галузях, бізнес може отримати частину коштів (до 30%) у вигляді гранту.

Контекст 

ЄБРР має низку програм в Україні, які мають на меті допомогу малому та середньому бізнесу, відновлення інфраструктури тощо. 

Так, у 2022 році ЄБРР зобов’язався інвестувати €3 млрд в Україну у 2022–2023 роках, підтримуючи реальний сектор економіки. Зокрема, у 2022-му організація направила €1,7 млрд на відновлення газових мереж та залізниці. Також ЄБРР бере участь у створенні платформи для спільних інвестицій в Україну. 

У 2024 році ЄБРР має намір надати €1,5 млрд Україні на підтримку інфраструктури та економіки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні