Категорія
Новини
Дата

ЄБРР планує виділити додаткові €1,5 млрд на підтримку інфраструктури та економіки України

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) має намір надати €1,5 млрд Україні наступного року на підтримку інфраструктури та економіки, пише The Guardian із посиланням на джерело у банку.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Вказані кошти мають доповнити понад €3 млрд, які заплановані ЄБРР на 2022 рік і решту 2023 року.
  • Торік банк спрямував €1,7 млрд, на відновлення газових мереж та залізниці.
  • Банк також допомагає Україні із наданням кредитів малому та середньому бізнесу, виплатою зарплат державним службовцям, щоб забезпечити відновлення економіки після вторгнення Росії.
  • «Економіка України виявилася дуже стійкою. Все працює. Банки функціонують. На початку був величезний шок із мінус 30% (у ВВП)… Ця стійкість обумовлена дивовижною стійкістю людей та їх здатністю знаходити рішення та продовжувати займатися своєю справою…», – сказала президентка ЄБРР Оділь Рено-Бассо.

Контекст

Минулого року ЄБРР зобов’язався інвестувати €3 млрд в Україну в 2022–2023 роках, підтримуючи реальний сектор економіки.

Нещодавно ЄБРР в своєму звіті «Регіональні економічні перспективи» повідомив, що п’ятирічний період відновлення України вимагатиме додаткових інвестицій у розмірі близько $50 млрд на рік завдяки припливу іноземного капіталу, в тому числі приватного.

18 травня Європейський банк реконструкції та розвитку повідомив, що планує подальшу підтримку України, акціонери розглядають пропозицію про збільшення капіталу ЄБРР на €3–5 млрд, йдеться в релізі банку. Кредитор вже виділив €3 млрд для інвестування в Україну в 2022–2023 роках. Рада керуючих заявила, що збільшення капіталу на €3–5 млрд уможливить потрібні інвестиції без необхідності систематичного розподілу ризиків донорів у 2024 році та надалі.

У разі схвалення збільшення капіталу стане третім випадком, коли акціонери Банку погодяться збільшити його капітальну базу. ЄБРР заснований у 1991 році з капіталом 10 млрд екю. 

У 1996 році ця сума подвоїлася до 20 млрд екю, а потім ще зросла після світової фінансової кризи до €30 млрд в 2010 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні