Категорія
Новини
Дата

URC 2023. ЄБРР із низкою фінансових організацій створюють платформу для спільних інвестицій в Україну

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і фінансові організації розвитку (ФОР) підписали Меморандум про взаєморозуміння, йдеться в релізі. Документ створює основу для співпраці при здійсненні спільних інвестицій в Україні, передусім у приватному секторі.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Підписання меморандуму відбулося в Лондоні на Конференції з питань відновлення України. Це стало наступним кроком у реалізації домовленості між ЄБРР та ФОР країн «Великої сімки» щодо створення спільної платформи для інвестицій в Україну. Після приєднання до цієї ініціативи нових організацій вона наразі налічує 19 учасників.
  • Спираючись на спільну заяву країн «Великої сімки» щодо підтримки України від 19 травня, ЄБРР та ФОР домовились щодо того, як вони працюватимуть разом над відновленням України.
  • Підписанти Меморандуму зобовʼязалися працювати над збільшенням масштабів і підвищенням ефективності діяльності з відновлення в Україні та сусідніх країнах, які зазнали негативного впливу від розв’язаної Росією війни.
  • Мета створення cпільної платформи для інвестицій в Україну – сприяти співфінансуванню серед організацій, які беруть участь в ініціативі.

Контекст

Минулого року ЄБРР зобов’язався інвестувати €3 млрд в Україну в 2022–2023 роках, підтримуючи реальний сектор економіки.

Нещодавно ЄБРР у своєму звіті «Регіональні економічні перспективи» повідомив, що п’ятирічний період відновлення України вимагатиме додаткових інвестицій у розмірі близько $50 млрд на рік завдяки припливу іноземного капіталу, зокрема приватного.

18 травня Європейський банк реконструкції та розвитку повідомив, що планує подальшу підтримку України, акціонери розглядають пропозицію про збільшення капіталу ЄБРР на €3–5 млрд, ідеться в релізі банку. Кредитор уже виділив €3 млрд для інвестування в Україну в 2022–2023 роках. Рада керуючих заявила, що збільшення капіталу на €3–5 млрд уможливить потрібні інвестиції без необхідності систематичного розподілу ризиків донорів у 2024 році та надалі.

У разі схвалення збільшення капіталу стане третім випадком, коли акціонери банку погодяться розширити його капітальну базу. ЄБРР заснований у 1991 році з капіталом 10 млрд екю. У 1996 році ця сума подвоїлася до 20 млрд екю, а потім ще зросла після світової фінансової кризи до €30 млрд у 2010 році.

Нещодавно стало відомо, що ЄБРР має намір надати €1,5 млрд Україні наступного року на підтримку інфраструктури та економіки, пише The Guardian із посиланням на джерело у банку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні