Категорія
Новини
Дата

PrivatBank Latvia втратив банківську ліцензію. Він належить Коломойському з партнерами та державному «ПриватБанку»

Комісія з фінансових ринків та ринків капіталу (FCMC) Латвії 25 листопада погодила реорганізацію PrivatBank Latvia, унаслідок якої він втратив ліцензію кредитної установи та більше не є банком. Про це йдеться у повідомленні FCMC. 46,5% у PrivatBank Latvia належить державному «ПриватБанку». Більшу частину акцій контролюють Ігор Коломойський, Генадій Боголюбов та повʼязані з ними акціонери.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти:

  • FCMC підтвердила рішення позачергового засідання акціонерів від 30 вересня зупинити діяльність PrivatBank Latvia, як кредитної установи та відкликала відповідну ліцензію, йдеться у релізі FCMC.
  • «Відповідно до стратегії, прийнятої акціонерами у 2022 році, PrivatBank суттєво скоротив активність. Відповідно до Закону про кредитні установи, здати банківську ліцензію можна за умови, якщо така установа не має на балансі депозитів», — зазначається у повідомленні.
  • Наприкінці серпня PrivatBank передав рахунки та зобовʼязання 5800 клієнтів на €23 млн та €57 млн іншому латвійському Industra Bank. Ця установа станом на кінець березня була 13-м з 16 латвійських банків за активами. Голова наглядової ради та ймовірний власник Industra Bank — латвійський аграрний бізнесмен Юрійс Адамович.
  • На момент націоналізації українського «ПриватБанку» шість років тому, український банк мав контрольний пакет акцій латвійської установи, але згодом його доля зменишилася до близько 47%. Серед акціонерів банку наразі — не тільки персонально ексвласники «Привату» Коломойський та Боголюбов, а й їхні давні партнери американці Мордехай Корф та Уріел Лейбер. Обидва відомі, зокрема, за матеріалами Мінюсту США, який описував схеми за якими ексвласники «ПриватБанку» виводили з нього кошти та купували за них активи у Штатах.
  • «Інші акціонери — група приватних осіб, три кіпрські компанії і компанія з Белізу, які, як правило, діють скоординовано і з якими співпрацював менеджмент латвійського PrivatBank», — стверджує співрозмовник Forbes близький до керівництва держбанку. Виняток — 9,14% кіпрської Wadless Holdings Limited, яка належить власнику інвесткомпанії Concorde Capital Ігорю Мазепі.

Контекст:

46,5% у PrivatBank Latvia держава отримала як довісок під час націоналізації «Привату» у 2016-му. З того часу український банк прагнув позбавитися цього активу та навіть мав предметні розмови з кількома потенційними покупцями.

У 2017-му «ПриватБанк» найняв компанію FinPoint Investment Advisors для пошуку покупців на свою долю у латвійському активі. Самаріна розповідала про кілька пропозицій. Одна з них — від Norvik Banka, який пропонував за частку у майже 48% €11 млн розповідає на правах анонімності співрозмовник, близький до перемовин.

Серед активів, окрім суттєвих коштів на коррахунках, на балансі PrivatBank було близько 50 обʼєктів нерухомості, в основному у Латвії та літак, який орендувала авіакомпанія Коломойського «МАУ» вартістю близько €10 млн. Також банк мав портфель іпотечних кредитів, додає співрозмовник, що вивчав баланс установи.

Станом на березнь 2022-го PrivatBank мав найгірший показник достатності капіталу серед усіх банків країни, ледь вписуючись у нормативи місцевого центробанку. У першому півріччі 2022 року збитки PrivatBank становили €2 млн, на 31 грудня 2021-го — €3,5 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні