Категорія
Новини
Дата

ПриватБанк попередив про мільярдні втрати бюджету та відключення Apple Pay і Google Pay у разі законодавчого зниження комісії еквайрингу

1 хв читання

Законодавче регулювання вартості еквайрингу змусить українські банки відключити клієнтам можливість прийому оплати через сервіси Apple Pay і Google Pay, заявив заступник голови правління ПриватБанку Разван Мунтеану.

Ключові факти

  • Прямі втрати держбюджету становлять щонайменше 4 млрд на рік у разі ухвалення парламентом законопроєктів щодо регулювання комісії еквайрингу.
  • Прогнозоване зменшення прибутку ПриватБанку становитиме до 5,3 млрд грн на рік. Це коштуватиме державі як власнику банку щороку 3,3 млрд грн дивідендів.
  • Регулювання комісії призведе до значного падіння кількості та обсягу безготівкових операцій – з 55,2% до 25, 6%. Зростання готівкових операцій зведе нанівець зусилля держави щодо фіскалізації бізнесу.
  • Також банки будуть змушені відключити клієнтам можливість прийому оплати Apple Pay або Google Pay і пільговий період за кредитними картами через високу собівартість угод з урахуванням додаткових комісій цих сервісів і витрат емітентів, заявив Мунтеану.
  • Окрім того, для банків збитковими будуть POS-термінали в торгових точках з оборотом менш як 33 000 грн на місяць. 

Контекст

Минулого тижня член партії «Слуга народу» та член комітету Верховної Ради з питань фінансів Мар'ян Заблоцький заявив, що депутатам запропонують знизити граничний розмір міжбанківської комісії, яку беруть банки за користування POS-терміналами. Таку норму планується внести до законопроєкту №4364 «Про платіжні послуги», який нині готується до другого читання в парламенті. 

Заблоцький зазначив, що конкуренція між брендами карток полягає в тому, хто запропонує вищу комісію банку емітента. Тому на ринку вже сформувалася де-факто дуополія, а загальна сума комісій в Україні перевищує 10 млрд грн. При цьому в ЄС законодавчо обмежений обсяг комісії – не вище 0,2%, наголосив депутат. «У нас в середньому 1,5%, плюс ще додаткові збори банків. Ці комісії лягають у вартість товару й непомітно стягуються зі споживачів», – зазначив Заблоцький.

У Нацбанку підкреслили необхідність збереження виключно ринкових підходів до регулювання комісії.

Важливі цифри

Найбільші банки-еквайери – ПриватБанк, якому належить 60% усіх діючих POS-терміналів, Ощадбанк, Райффайзен Банк Аваль та Альфа-Банк. Разом вони охоплюють понад 85% ринку. Найбільші емітенти активних платіжних карток – ПриватБанк, Ощадбанк, УкрСиббанк та Універсал Банк, який нарощує обсяги завдяки monobank.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні