Категорія
Новини
Дата

ПриватБанк попередив про мільярдні втрати бюджету та відключення Apple Pay і Google Pay у разі законодавчого зниження комісії еквайрингу

Законодавче регулювання вартості еквайрингу змусить українські банки відключити клієнтам можливість прийому оплати через сервіси Apple Pay і Google Pay, заявив заступник голови правління ПриватБанку Разван Мунтеану.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Прямі втрати держбюджету становлять щонайменше 4 млрд на рік у разі ухвалення парламентом законопроєктів щодо регулювання комісії еквайрингу.
  • Прогнозоване зменшення прибутку ПриватБанку становитиме до 5,3 млрд грн на рік. Це коштуватиме державі як власнику банку щороку 3,3 млрд грн дивідендів.
  • Регулювання комісії призведе до значного падіння кількості та обсягу безготівкових операцій – з 55,2% до 25, 6%. Зростання готівкових операцій зведе нанівець зусилля держави щодо фіскалізації бізнесу.
  • Також банки будуть змушені відключити клієнтам можливість прийому оплати Apple Pay або Google Pay і пільговий період за кредитними картами через високу собівартість угод з урахуванням додаткових комісій цих сервісів і витрат емітентів, заявив Мунтеану.
  • Окрім того, для банків збитковими будуть POS-термінали в торгових точках з оборотом менш як 33 000 грн на місяць. 

Контекст

Минулого тижня член партії «Слуга народу» та член комітету Верховної Ради з питань фінансів Мар'ян Заблоцький заявив, що депутатам запропонують знизити граничний розмір міжбанківської комісії, яку беруть банки за користування POS-терміналами. Таку норму планується внести до законопроєкту №4364 «Про платіжні послуги», який нині готується до другого читання в парламенті. 

Заблоцький зазначив, що конкуренція між брендами карток полягає в тому, хто запропонує вищу комісію банку емітента. Тому на ринку вже сформувалася де-факто дуополія, а загальна сума комісій в Україні перевищує 10 млрд грн. При цьому в ЄС законодавчо обмежений обсяг комісії – не вище 0,2%, наголосив депутат. «У нас в середньому 1,5%, плюс ще додаткові збори банків. Ці комісії лягають у вартість товару й непомітно стягуються зі споживачів», – зазначив Заблоцький.

У Нацбанку підкреслили необхідність збереження виключно ринкових підходів до регулювання комісії.

Важливі цифри

Найбільші банки-еквайери – ПриватБанк, якому належить 60% усіх діючих POS-терміналів, Ощадбанк, Райффайзен Банк Аваль та Альфа-Банк. Разом вони охоплюють понад 85% ринку. Найбільші емітенти активних платіжних карток – ПриватБанк, Ощадбанк, УкрСиббанк та Універсал Банк, який нарощує обсяги завдяки monobank.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні